Стефановић и Казнев о сарадњи полиција Србије и Француске

2-1

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговара је данас у Паризу са министром унутрашњих послова Републике Француске Бернардом Казневом о унапређењу сарадње полиција две земље у области борбе против тероризма и илегалних миграција.

Стефановић и Казнев оценили су да је неопходна тешња сарадња српске и француске полицијe у погледу размене информација у реалном времену по питањима која се односе на мигрантску кризу и борбу против илегалних миграција.

Министри унутрашњих послова Србије и Француске истакли су да је борба против тероризма један од приоритетних задатака у сарадњи две полиције и закључили да је у циљу ефикасног супростављања овој претњи потребно унапредити сарадњу у области размене обавештајних података.

Стефановић је истакао да је сарадња српске и француске полиције у тој области неопходна у циљу смањења броја радикализације појединаца.

На састанку је разговарано и о конкретним аспектима сарадње у борби против хулиганизма, која би укључивала обуку припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, размену података у тој области и брзој комуникацији у циљу спречавања потенцијалних проблема.

Министри Стефановић и Казнев потписали су и Протокол између Министарства унутрашњих послова Републике Србије и министра унутрашњих послова Републике Француске којим је предвиђено оснивање српско – француске  сталне криминалистичко – обавештајне јединице, чији ће основни задатак бити борба против кријумчарења оружја.

Према потписаном Протоколу, та једница би имала задатак да у Србији и Француској прикупи информације о организованим криминалним групама, да идентификује њихове организаторе и припаднике и да успостави заједничке оперативне активности које имају за циљ њихово разбијање и заплену оружја.

Протокол је закључен на основу Споразума о полицијској сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске.

Извор: Министарство унутрашњих послова