Стефановић и Патрушев о унапређењу сарадње

dsc_0577

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев оценили су данас у Београду да постоји простора за унапређење сарадње безбедносних служби две земље.

„Наш задатак је да остваримо још бољу сарадњу са руским службама безбедности. Већ сада имамо добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова, Федералном службом обезбеђења, Федералном службом безбедности, Националном гардом, али сматрамо да има места за унапређење и да у наредном периоду можемо да разменимо ближе искуства у области безбедности“, рекао је министар Стефановић.

dsc_0419

Изразивши наду да ће на данашњим састанцима бити направљен корак напред, Стефановић је указао да ће колеге из Руске федерације упознати са безбедносном ситуацијом у Србији, борби против тероризма и екстремизма и организованога крминала, као и са изазовима са којима се Србија суочава везано за мигрантску кризу.

Министар Стефановић истакао је да сва српска министарства, безбедносне службе и друге институције раде као једна како би спречиле да Република Србија и њени грађани буду мета терориста и организованог криминала.

Секретар Патрушев је предложио министру Стефановићу, да следеће године, на маргинама међународне конференције високих представника задужених за питање безбедности, потпишу меморандум о узајамном разумевању Савета безбедности Русије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

“Ради увођења реда у наше контакте предлажем ревитализацију рада на меморандуму о узајамном разумевању Савета безбедности Русије и Министарства унутрашњих послова Србије”, рекао је Патрушев и објаснио да такав документ није правно обавезујућег карактера и нема статус међународног уговора.

dsc_0596

Секретар Савете безбедности Руске федерације је објаснио да би њиме били створени неопходни формални услови за одржавање редовних консултација по питањима од обостраног интереса и додао да та институција такву врсту Меморандума има са најповерљивијим партнерима.

Патрушев је подсетио да је последњи састанак Савета безбедности Руске Федерације са делегацијом Министарства унутрашњих послова одржан ове године у Грозном и да је на њему разговарано о проблемима међународне и регионалне безбедности.

Он је истакао да очекује учешће Србије, која је постала традиционални учесник међународних састанака високих представника који надгледају питање безбедности, и на следећој конференцији која ће бити одржана 2017. године.

Министар Стефановић и секретар Савете безбедности Руске федерације Патрушев претходно су положили венце на споменик ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

img_5183

Извор: Министарство унутрашњих послова