Стефановић и Рот о српским тражиоцима азила у Немачкој

stefanovic-rot-v-2

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић разговарао је данас са државним министром за Европу у Министарству иностраних послова СР Немачке, Михаелом Ротом о мигрантској кризи, као и српским тражиоцима азила у Немачкој.

„Србија на добар начин управља избегличком кризом и очекујем да Европа ускоро изађе с пакетом помоћи и каже шта конкретно од средстава можемо да добијемо. Ми нисмо богата земља, али желимо да будемо део европског решења“ – рекао је министар Стефановић и интересовао се на који начин Немачка планира да учествује у решавању актуелне избегличке кризе.

Министар Рот је, одговарајући на ово питање, истакао немачку захвалност и поштовање народу Србије за помоћ коју свакодневно пружа избеглицама и похвалио добру организованост Владе Србије у решавању овог проблема.

„Поступци ваше земље су знак да је Србија, упркос својим економским проблемима, у стању да помогне избеглицама које пролазе њеном територијом. Посетивши Информативни центар за мигранте, уверио сам се да волонтери пружају свакодневно надљудске напоре како би им помогли. Немачка очекује прилив око 800.000 избеглица до краја године и има обавезу да одговори том задатку, за шта држава у овом тренутку има велику подршку медија и грађана“, рекао је министар Рот.

Министар Небојша Стефановић је упознао Михаела Рота са свакодневним активностима МУП-а у покушају одвраћања потенцијалних азиланата из Србије, кроз јавне кампање и упознавање потенцијалних тражилаца са чињеницом да Немачка третира Србију као сигурну земљу, због чега се захтеви за азил одбијају готово стопостотно.

Рот је подржао министра Стефановића и истакао да, без обзира на тешку финансијску ситуацију у земљи, тражење азила није прави пут. Он је, такође, закључио да Србија може да рачуна на помоћ Немачке у решавању проблема са избеглицама.

Извор: Министарство унутрашњих послова