Стефановић и Шодер о мигрантској кризи

12805730_751698444966296_6428830605391816422_n

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић састао се данас са шефом Представништва Високог комесаријата за избеглице Уједињених нација у Србији Хансом Фридрихом Шодером.

Министар Стефановић и Шодер размотрили су најновије догађаје везане за велики прилив миграната и избеглица у Европу и њихово транзитирање кроз земље Западног Балкана.

Министар је упознао Шодера са развојем догађаја након потписивања заједничке изјаве директора полиција Републике Србије, Хрватске, Словеније, Македоније и Аустрије, наглашавајући да је потребно предузети додатне кораке да би јединствена регистрација миграната и избеглица заживела. У том смислу Министарство унутрашњих послова иницирало је нови састанак директора полиција земаља које су кључни актери у решавању питања транзита и које су жељено одредиште миграната и тражилаца азила у Европи.

Шодер је понудио техничку и осталу потребну помоћ Министарству унутрашњих послова у циљу успостављавања ефикасног система управљања азилом и миграцијама у Републици Србији, у складу са обавезама Србије према међународном и националном законодавству.

Он је навео да Представништво Високог комесаријата за избеглице Уједињених нација стоји на располагању надлежним органима Републике Србије, да на хуман начин, у складу са законом, решава специфична статусна питања одређеног броја особа, које се тренутно налазе у Србији.

Стефановић је нагласио да Република Србија жели да буде конструктиван партнер у решењу које је неопходно наћи на нивоу Европе.

Министар је истакао да ће Министарство унутрашњих послова Републике Србије наставити интензивну сарадњу са Представништвом Високог комесаријата за избеглице Уједињених нација у Србији, на заједничком решавању будућих изазова и налажењу оптималних решења.

Извор: Министарство унутрашњих послова