Стефановић и Шодер о сарадњи МУП-а и УНЦХР

soder-1-velika

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић и нови шеф Представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер разговарали су данас, у Београду, о дугогодишњој сарадњи Министарства и УНХЦР-а у области натурализације избеглица, борбе против трговине људима, уписа у матичне књиге и прибављања личних докумената за Роме и друге особе у ризику од апатридије.

УНХЦР је, од 1992. године, уложио више од 500 милиона евра за помоћ Србији у пружању заштите и интеграцији избеглица, других расељених лица и лица без држављанства.

Министар Стефановић и шеф Представништва УНХЦР-а договорили су се да појачају сарадњу у области унапређења националног азилног система, у складу са важећим међународним стандардима, укључујући и отварање акционих планова за поглавља 23. и 24, у контексту преговора о приступању Републике Србије Европској унији.

Саговорници су изразили забринутост због правних и хуманитарних потреба све већег броја избеглица из Сирије, Авганистана, Ирака, Еритреје и Сомалије.

Истакавши да Република Србија боље поступа према избеглицама и тражиоцима азила него неке друге земље у региону, шеф Представништва УНХЦР-а изразио је спремност Агенције Уједињених нација за избеглице да настави да пружа снажну подршку Србији да адекватно одговори на нарастајући прилив избеглица.

Извор: Министарство унутрашњих послова