Стефановић и Џеjмс Kоми о сарадњи између MУП-а и фБИ-а

DZEJMS KOMI I NEBOJSA STEFANOVIC

Директор Aмеричког федералног истражног бироа Џеjмс Kоми и министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић разговарали су данас о наjаважниjим безбедносним питањима укључуjући и борбу против тероризма и вискотехнолошког криминала и сарадњи између MУП-а и фБИ-а.

Стефановић jе после састанка изjавио да Србиjа хоће да покаже да jе озбиљан и поуздан партнер у борби против тероризма и да “од прве историjске посете директора фБИ Србиjи” очекуjе да ће кроз размену искустава допринети успешниjоj борби против свих видова криминала.

Oн jе истакао да jе тероризам опасност са коjом се суочавамо сваког дана на различите начине и “потпуно нове начине у односу на претходне године”.

“Желимо да наши људи буду обучени и спремни, да се суоче са овим изазовима и да покажу да смо партнери коjи могу да допринесу у глобалноj борби против тероризма”, рекао jе Стефановић.

Oн jе нагласио да jе фБИ стратешки паратнер MУП -а већ више година и да jе jедна од тема разговора била и обука наших људи у Aкадемиjи фБИ у Aтлантику.

Према његовим речима, разговарало се и о доласку америчких стручњака у Србиjу коjи би помогли у обуци, као и отварању регионалне канцелариjе фБИ у Београду.

Стефановић jе изразио захвалност директору фБИ на помоћи у борби против високотехнолошког криминала додавши да jедан амерички агент помаже колегама у Србиjи у борби против те врсте криминала.

Mинистар унутрашњих послова jе додао да jе шефу фБИ пренео захвалонсот и на помоћи коjу представницима српске полициjе у борби против разних врста криминала и теориризма пружа регионална канцелариjа фБИ у Сараjеву.

“Замолио сам директора да размисли о отварању сталне регионалне канцелариjе фБИ у Београду…и мислим да ће то бити добар корак у остваривању боље и конкретниеj сарадње између MУП и фБИ”, рекао jе Стефановић.

Према његовим речима, отварање те канцелариjе допринело би jош ефикасниjоj борби против организованог криминала и корпуциjе, али и свих видова софитицираног криминала.

Стефановић jе нагласио значаj искуства коjе фБИ има у тим областима, као и у истрагама у вези тероризма и финансиjским истрагама, оценивши да ће преношење искустава допринети да Србиjе буде безбедниjа него што jе данас.

“Желимо да истакнемо да ће стратешка сарадња са фБи остати jедан од приоритета MУП-а и очекуjемо и кроз конкретне потезе и ове, а и у наредним годинама, да ће наше полициjске снаге постати обучениjе”, рекао jе Стефановић.

Oн очекуjе и да ће захваљуjући тоj сарадњи полициjске снаге Србиjе постати озбиљниjи и бољи партнер безбедносним структурама широм света “нарочито у областима у коjима наше грађане чувамо од наjвећих пошасти – од организовоаног криминала, тероризма, од људи коjи мисле да могу да отимаjу нашу децу…”.

“Веома сам задовољан и захвалан директору фБИ на овоj посети коjа jе прва посета у историjи Србиjи и очекуjем да ће она допринети да односи иземђу две институциjе и две држве постану бољи”, рекао jе Стефановић.

Kоми jе изразио задовољство сарадњом са MУП-ом и другим партнерима у Србиjи.

Oн jе навео да фБИ планира да отворе, како jе Стефановић навео сталну канцелариjу у Београду “с обзиром на значаj наших односа”, истакавси “да ћемо ту одлуку донети врло брзо”.

Kоми jе рекао да jе веома задовољан што jе у Србиjи, у оквиру шестомесечног пилот проjекта агента фБИ коjи jе ангажован на помоћи у борби против саjбер криминала.

Према његовим речима, борба против саjбер криминала jе jедан од  доминантих области интересовања фБИ, jер су криминалци злоупотребљаваjући Интернет направили свет веома малим, “а ми ћемо га направити jош мањим како би их заjедно ухватили”.

Oн jе указао и на значаj заjедничке борбе против тероризма, укључуjући и обуку припадника полциjе у фБИ центрима у Вирџиниjа и Будимпешти.

Извор: Танјуг