Стефановић и Oстоjић постигли договор о транзиту избеглица

ministrish-450-2

Mинистри унутрашњих послова Србиjе и Хрватске Небоjша Стефановић и Ранко Oстоjић састали су се данас први пут од избиjања избегличке кризе у Баjакову, на српско-хрватскоj граници и договорили да ће убудуће хрватски воз долазити у Шид по избеглице коjе ће, затим, одвозити у нови зимски прихватни центар у Славонски Брод.

Стефановић jе нагласио да jе важно да се у хладном времену коjе долази постигне договор о брзом транзиту и да таj транспорт треба обезбедити где год jе то могуће, уз поштовање процедура.

“Важно нам jе да се договоримо о брзом транзиту, уз поштовање процедура и правила, али и да избеглице не губе време, да им буде пристоjно, топло, да људи имаjу нормалан и хумани приступ”, рекао jе Стефановић новинарима након састанка.

Хрватски министар полициjе jе рекао да jе састанак био контруктиван и да jе пре свега разговарано на тему прихвата избеглица на прелазу Бапска, а ради заштите и сигурности како грађана Хрватске, тако и гарђана Србиjе.

“Разговарали смо о функционисању новог зимског прихватног центра у Славонском Броду како би прекинули са овим мучењем људи по хладноћи и киши, тако да ће уз договор двеjу полициjа, прихват бити решен из самог Шида у Славонски Брод, а транспорт ће бити обављан возом”, обjаснио jе Oстоjић.

У току дана саобраћаће четири таква воза, а са овом праксом ће се кренути када буде завршен прихватни центар у Славонском Броду.

Према његовим речима, зимски прихватни центар у Славонском Броду моћи ће да прими око 5.000 избеглица.

Oстоjић jе рекао да су и Хрватска и Србиjа на становишту да се проблем избеглица мора решити на извору, односно, да “Грчка мора испоштовати правила коjа постоjе”.

Oн jе додао да jе са своjим српским колегом разговарао и о сарадњи у делу регистрациjе избеглица тако што ће регистарциjа избеглица коjа се врши у Србиjи бити коришћена и у Хрватскоj што ће помоћи бржем протоку миграната.

Српски министар полициjе рекао jе да се мигранти данас региструjу у већем броjу земаља и да се недовољно ефикасно користе информациjе коjе се добиjаjу том прилико.

“Mи од миграната узимамо комплетне биометриjске податке, отиске прстиjу и отиске длана и улажемо велику енергиjу око регистрациjе. До сада jе од jануара у Србиjи регистровано више од 300.000 људи коjи имаjу потпуну документациjу да пут наставе даље”, рекао jе Стефановић.

Aко би та документациjа била прихватљива и за EУ и за Хрватску и ако би се користила као документ за улазак даље у земље на транзиту, он веруjе да jе избеглице неће изгубити, бацити или склонити.

“Tиме би се смањили трошкови свим земљама у смислу регистрациjе али би се олакшао пут мигрантима, jер их не би задржавали сваки пут по више сати ради регистрациjа”, обjаснио jе Стрефановић.

Стефановић jе додао и да jе за Србиjу значаjан стратешки приступ решавању проблема избеглица, те да наша земља иако ниjе чланица EУ од ње очекуjе решење шта ће се десавати у будућности.

“Ни Србиjа ни Хрватска нису криве за ову кризу. Покушавамо да помогнемо и да се она разреши, али не можемо да поднесемо наjвећи део терета. Mи нисмо економски довољно jаки, ни Хрватска ни Србиjа, нити можемо да примамо 50.000 људи”, закључио jе Стефановић.

На питање новинара да ли питање избеглица угрожава међусобне односе две државе Стефановић jе рекао да избеглице дођу и оду, а да комшиjе остаjу.

“Mигранти дођу и прођу, комшиjе остаjу”, рекао jе он и додао да две земље треба да имаjу добре односе, те да не мораjу увек да слажу, али да морамо да градимо безбедност и сигурност за наше грађане.

Његов хрватски колега jе истакао да уколико не дође до погоршавања ситуациjе, односно уколико и даље у Хрватску дневно буде улазило око 6.000 избеглица да ће се то питање  решавати без већих проблема.

Mеђутим, уколико дође до повећања броjа избеглица, проблеми ће се тада решаваи у ходу, рекао jе Oстоjић.

Извор: Танјуг

small payday loan no credit check