Стефановић, Коњевић и Мектић о сарадњи и безбедносним изазовима

sef druga vest

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић поручио је данас у Подгорици, на заједничком састанку са министром унутрашњих послова Црне Горе Рашком Коњевићем и министром безбедности БиХ Драганом Мектићем, да полиције ове три земље морају заједничким радом да покажу да криминалне групе неће бити јаче од наших држава.

Након трилатералног сусрета министар Стефановић је истакао да је сарадња српске и црногорске полиције на веома високом нивоу, да често раде као једна, док сарадња са колегама из БиХ напредује.

„Морам да изразим забринутост због јако добре сарадње нарко-група у региону и зато морамо још снажније и заједничким напорима да се супротставимо томе. Криминалци не смеју бити јачи од полиције и државе“ нагласио је министар Стефановић и додао да сарадња у региону искрено напредује.

Он је рекао да Србија, Црна Гора и БиХ треба да буду земље стабилности и сигурности, а не оне које се препознају по тероризму и другим безбедносним изазовима.

„Морамо да будемо државе јаких економија, да се фокусирамо на привлачење више инвестиција, на отварање нових радних места и како да грађани живе боље и да буду задовољнији“ поручио је министар Стефановић.

sef druga vest 2

Стефановић је упознао своје колеге и са корацима које МУП Србије предузима на европском путу, али и новом закону о полицији који је завршен и чије се усвајање очекује.

„Завршили смо акциони план за Поглавље 24 који је уз мање замерке прихваћен и ми смо их већ отклонили. Када је реч о новом закону о полицији он ће, између осталог, омогућити каријерно напредовање, увести нове секторе и ојачати Сектор унутрашње контроле. Борба против корупције и криминала је наш приоритет, не само у држави, већ и у редовима полиције“ објаснио је Стефановић.

Министар Стефановић је након заједничког састанка имао и билатерални сусрет са министром унутрашњих послова Црне Горе Рашком Коњевићем са којим је данас потписао Протокол о сарадњи у области европских интеграција.

 

 

Извор: Министарство унутрашњих послова