Стефановић: Хулигани и мафијаши нису јачи од државе

Даље смањивање корупције и свих видова криминала и побољшање стандарда полицајаца и услова у којима они раде су међу приоритетима и у наредној години, истиче министар Стефановић.

У јавности се често полемише о тешком материјалном положају полицајаца. Шта је планирано у 2018. по том питању?

– Наставак унапређења материјалног положаја полицијских службеника и њихових услова рада свакако је један од приоритета и у овој години. Захваљујући одговорној економској политици Владе створене су могућности да повећамо примања свим припадницима безбедносног сектора и од 1. јануара њихова плате су веће за 10 одсто. Можда то није довољно, имајући у виду да обављају један од најтежих послова у Србији, али је свакако значајан корак напред. Прошле године МУП је набавио и нове униформе за припаднике више организационих јединица, купили смо више од 700 патролних возила, а са опремањем ћемо наставити и ове године. Желимо да полицајцима обезбедимо што боље услове рада. Такође, један од приоритета биће и реновирање полицијских станица, које су у веома лошем стању. Започећемо и пројекат изградње станова за припаднике безбедносног сектора, чиме ћемо им омогућити да по веома повољним ценама реше стамбено питање. Ово је још један од показатеља да држава цени оно што раде на очувању сигурности грађана.

Навијачки нереди на протеклом дербију узнемирили су јавност. Докле је стигла истрага?

Због инцидента на стадиону до сада је ухапшено 14 особа и свима је одређен притвор, али то није крај истраге јер желимо да откријемо и налогодавце тог догађаја. Овде није реч о спорадичном инциденту, већ унапред припремљеном сценарију за који су ангажовани и страни држављани који су познати у криминалним круговима у региону. Очигледно је неко помислио да ће насиљем успети да се избори за превласт међу навијачима и да преузме трибину. Уколико хулигани и криминалци мисле да су јачи од државе, онда се грдно варају.

Држава је 2016. објавила рат црногорским клановима. Шта је урађено по том питању?

– Мислим да смо јасно показали припадницима “кавачког” и “шкаљарског” клана да нису добродошли у Србији. Организовали смо бројне рације у којима је већи број њих хапшен када смо код њих проналазили нелегално оружје. Свакако да су неке од наших мера довеле до тога да имамо рекордно ниску стопу убистава прошле године. За разлику од периода од 2000. до 2012. године, када се број убистава кретао између 140 и 215, ми смо у прошлој години имали нешто изнад 80, што је упола мање. Не кажем да је то добро, али је далеко боље него у неком претходном периоду када су демократе, које нам данас држе лекције о безбедности, имали скоро сваког дана обрачун на улицама.

 Због чега полиција не протера или забрани улаз у земљу странцима уплетеним у мафијашке послове?

– Пре више од две године смо већем броју држављана Црне Горе, за које постоје информације и оперативни подаци да су део криминалних кругова, забранили улазак у Србију. У овом тренутку на том списку је нешто више људи који припадају кавачком клану, али је број приближно исти шкаљарском. Мере су на снази и данас, али део њих вероватно илегално улази у нашу земљу или имају и српско држављанство, па зато не постоји могућност да им забранимо прелазак границе. Али наставићемо свакодневно да их притискамо и тако ћемо их, верујем, натерати да нађу неко друго место за своје криминалне обрачуне.

Унутрашња контрола испитује поступање полицајаца у случајевима насиља у породици у Земуну и Пожаревцу. Шта су даљи кораци?

– Против полицијског службеника из Пожаревца Сектор унутрашње контроле поднео је пријаву због сумње да је починио кривично дело несавесног рада у служби јер није поступио у складу са Законом о спречавању насиља у породици, тачније није изрекао хитну меру привременог удаљења из стана насилника. Када је реч о случају из Земуна, контролом је утврђено да је дошло до пропуста у раду двојице полицијских службеника и против њих ће бити предузете адекватне мере због теже повреде службене дужности. Борба против породичног насиља један је од главних приоритета МУП-а и управо зато је донет Закон о спречавању насиља у породици, који је дао већа овлашћења полицији и много више одговорности. Колико су полицијски службеници имали посла најбоље говори податак да је од ступања на снагу овог закона, 1. јуна прошле године, па све до 31. децембра полиција изрекла више од 13.800 хитних мера – привременог удаљења насилника из стана или забране контактирања и приласка жртви. То је огроман посао, али и добар механизам који је већ дао резултате и смањио број убистава у оквиру породице. То не значи да је наш посао завршен, али је држава направила важан корак у решавању овог друштвеног проблема.

Најавили сте нове смене начелника полиција широм земље. Шта им замерате?

– Оно на чему инсистирам од самог доласка у МУП су резултати. Више пута сам руководиоцима у полицији на састанцима, али и јавно, рекао да их на функцијама чува искључиво добар рад. Никоме фотеља није загарантована, па ни мени. Они који нису спремни да адекватно одговоре на задатке, не могу остати на руководећим позицијама. То ће и даље бити основни критеријум, све док сам министар унутрашњих послова. Као што увек похвалим полицајце који пожртвовано раде свој посао, исто тако скрећем пажњу и када нисам задовољан. На крају крајева, сви смо одговорни грађанима Србије јер смо ту искључиво због њих.

Шта је урађено на сузбијању корупције и криминала у редовима МУП-а?

– Важно је рећи да највећи број полицијских службеника часно и одговорно ради свој посао, али као и у свакој професији, постоје они који каљају углед и који бацају сенку на рад поштених полицајаца. Срећом, они су мањина. Као што ниједан криминалац није заштићен, тако не постоје ни они који се могу сакрити иза униформе и значке. Не желимо да било ко квари утисак о раду хиљада професионалаца који одговорно обављају свој посао. Да смо у томе одлучни говори и податак да је само током прошле године Сектор унутрашње контроле ухапсио или поднео кривичне пријаве против 149 полицијских службеника. Они се сумњиче превасходно за злоупотребу службеног положаја или примање мита, а део њих је процесуиран и због трговине утицајем.

Шта очекујете од београдских избора?

– Очекујем да грађани процене шта је то СНС са својим коалиционим партнерима урадила у Београду за непуне четири године. Од изградње више стотина километара водоводне и канализационе мреже, чишћења оног “гробља вагона” на којем данас ниче “Београд на води”, један нови и модеран део престонице, затим отварања нове фабрике у главном граду после пуних десет година попут “Меите” у Обреновцу, смањења стопе незапослености, бриге о пензионерима… Нека то ставе на тас насупрот дугу од милијарду и двеста милиона евра који су оставили Ђилас и Шапић или нека, рецимо, упореде са 650 милиона динара преплаћеном реконструкцијом Булевара краља Александра, макетом Теразија коју је уништио мало јачи ветар, а која је плаћена 600.000 евра, подземним контејнерима који су се распали и другим пројектима који су искључиво служили за извлачење новца из буџета. Можда они мисле да ће грађани желети да се вратимо у прошлост и време пљачкања градске касе, али ја у то не верујем.

Да ли сте остали при ставу да су Србији потребни и парламентарни избори?

– Од тренутка када се тема ванредних парламентарних избора појавила у јавности заступао сам став да би они требало да буду расписани истовремено са београдским јер сматрам да је провера легитимитета, поготово када се промене неке политичке околности, важна у сваком демократском друштву. Свакако поштујем одлуку коју је донео Главни одбор СНС-а да се иде само на изборе за одборнике у Београду. Евидентно је да опозиција, која се само бави кампањом и расподелом фотеља након избора, сада спочитава и ову одлуку, иако бога моли да не буде гласања за народне посланике. У почетку су нам замерали што уопште расправљамо о теми коју су они наметнули, да би нас после одлуке Главног одбора прозивали да смо кукавице што не идемо и на парламентарне изборе. Уместо да објасне грађанима одакле им милиони евра за кампању и чије то интересе заступају, Ђилас, Јеремић, Јанковић и Шапић већ деле плен из београдске касе. Надају се да ће се поново живети на грбачи грађана. У таквим околностима мени не остаје ништа друго него да им честитам на победи, у коју су очигледно убеђени, још само да им грађани поверују.

 

Извор: Блиц