Стефановић: МУП активно истражује случај “Дрога Србија”

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да постоји сумња да се на снимцима и фотографијама на Инстаграм профилу “Дрога Србија” виде наркотици и истакао да полиција интензивно ради на идентификацији администатора странице и особа на фотографијама.

“Ово није наивна ствар, ово веома озбиљна ствар”, рекао је Стефановић изразивши истовремено задовољство порастом поверења грађана у полицију.

Полиција, објаснио је, ради на превенцији.

“У основним и средњим школама имамо предмет у четвртом и шестом разрреду. Хоћемо да објаснимо и деци и родитељима колико је вежно да разумеју да сам контекст наркотици и њихово уживање може да уништава целе породице, животе”, рекао је Стефановић.

Родитељима је поручио да морају бити свесни своје улоге у васпитању деце и да свакога дана деци говоре о опасности дроге.

“Друга ствар репресивана улога полиције и других државних органа”, рекао је Стефановић.

Министар је нагласио да је започето умрежавање свих основних и средњих школа у видео надзор и да је највећи део њих покривен видео камерама,, које су повезане са полицијским станицама.

То, међутим, казао је министар није довољно и додао да децу морају васпитавати пре свега родитељи, а остали су ту да пруже додатну едукацију.

Министар Стефановић је рекао да се у бројним школама одржавају предавања не само за ученике, већ и саветовања за родитеље.

Говорећи о репресивним мерама, Стефановић је казао да велики број и снажна активност припадника МУП у и око школа, резултирало је хапшењем великог броја наркодилера.

Та активност се, каже, наставља и полиција неће посустати.

Томе је додао да се сваког дана повећава број припадника полиције, поготово у близини школа, а у плану је и повећање број извршилаца који ће радити на сузбијању наркотика.

Према његовим речима, употреба наркотика је значајно смањена управо захваљујући снажним акцијама полције у односу на “епидемију” која је, како је рекао, претила да угрози све што је рађено на том пољу.

Истакавши значај “паник тастера” који су постављени у близини школа у Лазаревцу, Стефановић је истакао да МУП ради на развоју технолошког система с циљем сузбијања ширења употребе наркотика.

Упитан за убиство које се синоћ догодило у Заплањској улици, министар је рекао да не може да говори о томе да не би реметио истрагу тужилаштва и полиције.

Очекује да ће се људи из београдске полиције ускоро огласе са резултатима.

“Увек је лоша вест када је неко убијен. Ипак, полиција је постигла добар ниво успеха у расветљавању тих случајева. Ми смо успели да то смањимо, смањујемо сваке године. Прошле године смо имали најмањи број убистава у протеклих 20 година. Надам се да ћемо бити још бољи”, рекао је Стефановић.

Поводом хапшења бившег маринца у Београду, код којег је пронађено оружје и за којег се спекулише да је планирао антентат, Стефановић је рекао да је “очигледно да се ту нешто дешавало”, али да не може да износи више информација ни о том случају, те да ће наредних дана имати више информација.

Министар је поновио да је “срамотна” и “катастрофална” изјава председника Бошњачког националног вијећа Сулејмана Угљанина да “српска држава за Бошњаке у Србији представља геноцидну творевину, са неприхватљивим именом и начином њене организације”.

Та изјава, казао је, вређа не само Србе, већ и Бошњаке, који живе као грађани Србије и све грађане других националности.

“Не знам шта су разлози и зашто се сад дају такве изјаве”, рекао је Стефановић.

Он је додао да очекује да ће надлежни органи поступити у складу са Уставом.

 

Извор: Танјуг