Стефановић: МУП спреман за преговоре о Поглављу 24

stefanovic-fratini-velika2

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић разговарао је данас у Београду са саветником у Влади Републике Србије Франком Фратинијем о приступном процесу Републике Србије у Европску унију, посебно Поглављу 24 – правда, слобода и безбедност.

„Министарство унутрашњих послова спремно је да данас отпочне преговоре са Европском унијом у склопу Поглавља 24, а трећи нацрт Акционог плана за то Поглавље биће послато ускоро на мишљење Европској комисији“, истакaо је Стефановић.

У последњих месец дана, како је навео министар полиције, интензивирана је комуникација са комесаром за унутрашње послове и миграције Димитрисом Аврамопулосом у циљу приближавања активности Министарства унутрашњих послова на пољу европских интеграција.

Стефановић је додао да је успостављен и механизам сталних консултација између два кабинета у циљу боље информисаности о напорима које Влада Републике Србије и Министарство унутрашњих послова чине како би што скорије били отворени преговори о чланству са Европском унијом.

Као важан аргумент за отварање преговора, истакнута је чињеница да Министарство реализује активности по Акционом плану за Поглавље 24 као да је већ усвојен.

„Велики број активности предвиђено је да буде реализовано до краја 2015. године, што показује да руководство Министарства унутрашњих послова жели да посвећеним радом имплементира све стандарде Европске уније, који ће допринети безбедности свих грађана независно од формалног датума отпочињања преговора о чланству и отварању преговарачког Поглавља 24“, нагласио је Стефановић.

Фратини је истакао да је посвећеност процесу европских интеграција и имплементацији правних тековина Европске уније, независно од политичке одлуке за формално отпочињање преговора, прави начин и аргумент за убрзање доношења одлуке о отпочињању преговора у склопу преговарачке групе 24 од стране Европске комисије и држава чланица Европске уније.

Стефановић и Фратини сложили су се да ће у наредном периоду бити интензивирани контакти са представницима Европске комисије у циљу представљања резултата Министарства унутрашњих послова и Владе Републике Србије у области владавине права, како би у што краћем временском периоду и формално отпочели приступни преговори у склопу Поглавља 24 – правда, слобода, безбедност.

 

Извор: Министарство унутрашњих послова