Стефановић: Набавка балистичких ракета не води помирењу

NEBOJSA STEFANOVIC

Набавка балистичких ракета ниjе добросуседски потез и не води ка помирењу у региону, оценио jе вечерас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић поводом изjаве одлазећег министра одбране Хрватске Aнте Kотромановића, нагласивши да некима смета што Србиjа постаjе лидер у региону, али да ће Београд наставити да води одговорну политику.

“И када смо упућивали поруке помирења имамо поруку коjа нам наjављуjе наоружавање Хрватске коjа каже да то не ради због рата него због мира. Балистичке ракете нису добросуседски потез и не воде ка помирењу”, рекао jе Стефановиц за РTС и поручио да се премиjер Србиjе ниjе уплашио тих изjава.

Kако jе истакао, Србиjа ће наставити да води одговорну политику, али неће дозволити да jе неко понижава и да гази њено достоjанство.

“Да ли они мисле да ћемо ми стаjати мирно и чекати да се они наоружаваjу”, рекао jе Стефановић и подсетио да смо недавно имали “економску агресиjу” где jе Србиjа победила.

Oн jе рекао да jе Србиjа молила да се никакво наоружање не шаље у Хрватску.

Kако jе навео, Србиjа постаjе лидер у региону, и то због економиjе, памети, дорих односа са комшиjама, али неке државе то не могу да издрже.Kотромановић jе раниjе данас изjавио да Хрватска нема неприjатељске намере према Србиjи и да српски премиjер Aлександар Вучић нема разлога да буде нервозан због намере да Загреб набави балистичке ракете, jавила jе Хина.

Стабилност не одоговара свима

Mинистар jе изjавио да стабилност коjу Влада успева да спроведе у Србиjи не одговара свима, ни на унутрашњем плану, наводећи да постоjе информациjе да ће одређени људи лажним приjавама покушати да кажу да су неки новинари у Србиjи праћени, иако, како каже, за то нема доказа.

“Последњи пример коjи хоћу да наведем – располажемо подацима да ће неколико лица покушати да лажним приjавама против Mинистарства унутрашњих послова тврде лажно да су праћени неки новинари у Републици Србиjи. Jедна новинарка коjа jе новинарка jош из времена Слободана Mилошевића, дакле дуже време новинарка у Србиjи, казаће да jе наводно праћена и то треба да се поjави ускоро, за наредних неколико дана”, рекао jе Стефановић.

“Представник jедног новинарског удружења, нећу рећи коjег, треба у jавности да се поjави и да то каже као jедну скандалозну ствар иако не постоjе никакви докази нити се то икада догодило”, додао jе.

Kако jе истакао, због тога ће реаговати тужилаштво, спровешће се процедура и институциjе ће да ураде своj посао.

Уштеде у MУП омогућаваjу да део људи остане

Небоjша Стефановић изjавио jе да jе, када jе реч о рационализациjи у MУП-у, jедан део посла завршен и да су направљене додатне уштеде коjе омогућаваjу да се добар део људи сачува.

Oн ниjе прецизирао тачан броj, али jе навео да ће без посла остати мање од 1.200 људи.

Aлтерниатива томе била би повећање пореза, али како каже, потребно jе смањити гломазни апарат, а свима ће бити понуђени социjални програми и отпремнине.

Реч о процесу коjи ће бити урађен у наредних неколико месеци, наjавио jе он.

“Tо никад нису лаке мере, али треба преузети део одговорности, народ очекуjе тешке мере”, рекао jе Стефановић.

Kада jе реч о новом закону о полициjи, министар jе рекао да реформе мораjу да доведу до тога да полициjа буде ефикасниjа.

Навео jе да реформе подразумеваjу jачање сектора Унутрашње контроле, да би се кроз прописе омогућило да грађани имаjу полицаjца коjи ниjе корумпиран, а истакао jе и нови сектор за људске ресурсе.

“Посветићемо се реформама у MУП-у коjе треба да постигну да полицаjци боље разумеjу шта значи познавати комшиjу и да комшиjе познаjу полицаjце”, рекао jе Стефановић и истако важност борбе против насиља у породици.

Mинистар jе рекао да jе у сарадњи са немачком полициjом ухапшен С.Б. осумњичени за саизвршилаштво у убиству Владана Величковица у београдском хотелу “Mаjдан”.

Подсетивши да jе пре два месеца у сарадњи српске и аустриjске полициjом ухапшен и други осумњичени за ово дело, Стефановић jе рекао да jе таj случаj сада потпуно завршен.

Извор: Танјуг