Стефановић: Надам се да воjвођанске полициjе никад неће бити

242972

Надам се да никакве воjвођанске полициjе никада неће бити, био jе одговор министра унутрашњих послова Небоjше Стефановића на захтев ЛСВ у данашњоj расправи о предлогу закона о полициjи за увођење воjвођанске полициjе.

Посланици ЛСВ предложили су амандманом да буде формирана воjвођанска полициjа, што jе Стефановић одбацио.

“Jа се надам да никакве воjвођанске полициjе никада неће бити, биће српске полициjе и српска полициjа ће бити у Воjводини и у другим деловима Србиjе, jедна полициjа ове земље”, рекао jе Стефановић.

Посланик ЛСВ Деjан Чапо рекао jе да жеља те странке ниjе стварање парарелних снага, већ само посебне организационе jединице за Воjводину, наводећи да jе безбедност у том делу Србиjе, док jе постоjала воjвођанска полициjа, била на високом нивоу.

Предлог ЛСВ jе да седиште те jединице буде у Новом Саду, а да jе води секретар кога на предлог покраjинске владе именуjе министар унутрашњих послова.

“Mи ћемо се за воjвођнаску полициjу изборити кад-тад”, рекао jе Чапо.

Посланик ДС Драган Шутановац рекао jе за предложени закон о полициjи да jе то “пропуштена шанса да се реформише полициjа”.

Oн jе предложеном закону замерио што jе у надлежности полициjе остало издавање возачких и саобраћаjних дозвола, коjе могу да се “спусте” на локални ниво, само декларативно опредељење за модел полициjе у локалноj заjедници, те што ниjе jасно дефинисана улога сектора за људске ресурсе.

“Неприхватљиво jе и да се дипломци Kриминалистичко полициjске академиjе третираjу као дипломци осталих факутлета, сви коjи упишу ту школу и прођу триjажу треба да буду примљени на стални рад у полициjу. Због чега онда постоjи та установа ако запошљавамо неког са факултета коjи издаjу сумњиве дипломе”, рекао jе Шутановац.

Шутановац сматра и да предложеним законом ниjе адекватно третиран сектор унутрашње контроле, коjи мора да буде потпуно независан и слободан у раду, а пре свега финансиjски независан.

Mинистар му jе, поред осталог, одговорио да закон jасно прописуjе предност на конкурсима за оне коjи заврше Kриминалистичко полициjску академиjу, а на примедбу о могућности министра да даjе сагласнот на употребу специjалних jединица, рекао да се ту ради о финансиjском аспекту.

“Свака употреба Жандармериjе кошта и ако имате неконтролисану употребу тих jединица можемо да дођемо у ситуациjу да немамо новца”, рекао jе Стефановић.

 Mинистру се драстично смањуjу овлашћења

Стефановић jе одбацио наводе посланика СДС да ће предложени закон о полициjи довести до даље политизациjе полициjе, наводећи да се тим решењима драстично смањуjу овлашћења и надлежности министра.

“Oваj закон драматично смањуjе овлашћења и надлежности министра и прописуjу драматично веће надлежности директора полициjе. Директор полициjе ради апсолутно све”, рекао jе Стефановић у расправи са шефом посланика СДС Mарком Ђуришићем, после његове тврдње да ће усваjање тог акта довести до даље политизациjе полициjе.

У прилог своjоj тврдњи Стефановић jе навео да актуелни Закон о полициjи дозвољава министру да води предкривични поступак.

“Па где ћете  већу политизациjу? Mи то сад право укидамо министру. Mинистар по актуелном закону има могућност ванредног унапређивања како му падне на памет, без икаквих критериjума, сада то мењамо, нема могућности за ванредно напредовање у полициjи. Oвим законом смањена су драстична овлашћења министру”, рекао jе Стефановић.

Ђуришић jе претходно изнео низ критика на рачун предложеног закона о полициjи, наводећи да се министру даjу много већа овлашћења, а самим тим и могућност утицаjа на рад полициjе.

“Сматрамо да ће рад полициjе бити под jош већим политичким притиском и да ће се полициjа бавити испуњавањем очекивања министра, односно странке из коjе министар долази”, рекао jе Ђуришић, коjи jе критиковао и што се у предложеном закону не помиње директор полициjе и његова овлашћења.

Према његовом мишљењу, лоше jе дефинисано покретање и вођење дисциплинског поступка, што отвара могућност за притиске на припаднике полициjе.

Ђуришић сматра и да jе лоше што закон не препознаjе и не кажњава “цурење” информациjа у медиjе из полициjских истрага, а министра Стефановића jе позвао да “искористи видовњачке моћи” за разрешење броjних нерешених случаjева.

“Oчигледно jе да неке класичне полициjске методе нису довеле до разрешења починилаца, попут напада на новинара пре годину дана, напада на чланицу Савета за борбу против коурпциjе. Позивам вас министре да искористите видовњачке моћи да можда на таj начин разрешимо те случаjеве”, рекао jе Ђуришић.

Стефановић му jе одговорио да нема одељења за видовњачке истраге, али да има посебног одељења за борбу против корупциjе.

Додао jе и да му jе жао што се име убиjеног новинара Mилана Пантића ретко помиње у парламенту и да jе наjвећа срамота што до 2012. године ниjе било заинтересованости режима да утврде његовог убицу.

Kако jе додао, ни основне истражне радње нису спроведене.

“Tо jе срамота и када ти људи причаjу о правима новинара и када се они забрину за новинаре jа искрено сумњам у њихову добронамерност и да то раде из био коjих осим политичких разлога. Да су били искрени тражили би правду и за Mилана Пантића, али нису”, рекао jе Стефановић.

Посланици воде обjедињену расправу о предложеном закону о полициjи, о jавном реду и миру и о jавном окупљању.

Извор: Танјуг