Стефановић: Наша полиција неупоредиво спремнија да се суочи са свим изазовима тероризма

Beograd, 26. marta 2016. - Premijer Aleksandar Vucic, komandant Zandarmerije pukovnik Goran Dragovic i ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic tokom primopredaje deset borbenih vozila i camaca specijalne namene za potrebe MUP-a Srbije. FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ bk

Министарство унутрашњих послова Србије добило је данас десет борбених возила и чамаца специјалне намене, а примопредаји је присуствовао и премијер Србије Александар Вучић.

Премијер је честитао нашој наменској индустрији и предузећу Југоимпорт СДПР који је моредрнизовао и опремио борбена оклопна возила и чамац и поручио да ће тај чамац спрске производње моћи да буде конкурентан на тржишту и допринети развоју српске економије.

Он је такође најавио пре краја године прве беспилотне хеликоптере српске производње са 750 килограма носивости наоружања.

Вучића су на Ушћу у Београду припадници полиције упознали са могућностима борбених оклопних возила, која су већ била у саставу министарства, али су у фабрици за производњу сложених борбених система у Великој Плани сада ремонтована и унапређена.

Вучић је после тога, са командног брода Речне флотиле Војске Србије “Козара” посматрао презентацију техничких могућности борбеног чамца, а затим у учествовао у његовој вожњи.

У обраћању новинарима Вучић је истакао да, када чамац буде ушао у серијску производњу, може да буде веома конкурентан.

“Американци су развили, да их тако назовем, мале топовњаче, али верујем да наша цена може да буде неупоредиво боља него њихова. Они их праве, не много већим, али три пута скупљим и то без нароружања, мислим да можемо да будемо веома конкурентни и направимо добар посао са српску економију”, рекао је Вучић.

“Посао Србије је да водимо рачуна о стабилности у региону и да се припремамо за све терористичке претње”, истакао је Вучић.

Он је рекао да је све то у производњи вредело минимално 2,5 милиона евра.

“Од потпуно расходованих крнтија смо направили величанствена возила”, рекао је премијер и показујући на један од чамаца додао да неки кажу да је топ на њему нешто мало већи и да га је потребно смањити за неколико милиметара.

Премијер је рекао и да што се производње у војној индустрији тиче, Србија веома добро напредује, те додао да ће наредне 2017. бити произведен беспилотни хеликоптер.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је данас полиција неупоредиво спремнија да се суочи са свим изазовима тероризма и екстремизма, као и да заштити становништво од свих претњи.

Говорећи о средствима из којих су набављена возила министар је објаснио да то нису нова возила, већ да је реч о 26 борбених оклопних возила и вишенаменског чамца који су припадали полицији, а која су сада модернизована и унапређена.

Он је додао да су припадници Жандармерије имали прилику да их тестирају у Копненој зони безбедности и да изнесу конкретне примедбе у њиховом функционисању.

“Све смо урадили у договору са Владом Србије, која је издвојила новац. Урадила их је домаћа индустрија у складу са законом и велику захвалност дугујемо Југоимпорт СДПР-у који је у рекордном року модернизовао и опремио наша оруђа”, рекао је Стефановић.

Презентацији возила испред војног брода “Козара” на Ушћу присуствовао је и председник Републике Српске Милорад Додик.

Извор: Танјуг