Стефановић на министарској конференцији Прашког процеса „Заједничко решавање изазова”

5

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Братислави да се не сме заборавити чињеница да мигранти и даље улазе на простор западног Балкана и иду даље ка земљама Европске уније, а да још нисмо пронашли решење којим би се мигрантска криза у потпуности ставила под контролу.

“Важно је одговорити на питања како се опходити према економским мигрантима, како победити илегалне преласке границе и како се изборити са кријумчарима људи. То су питања која Србија поставља и другим колегама и наставља да буде активан партнер у решавању мигрантске кризе” рекао је Стефановић након министарске конференције Прашког процеса „Заједничко решавање изазова” која се данас одржава у Братислави.

Потпредседник Владе Србије је рекао да, када је реч о ефикаснојој контроли граница, наша земља заједно са партнерима и комшијама жели да пронађе решење које ће омогућити бољу и квалитетнију контролу граница.

“Мигрантска криза се мора решавати тамо где је проблем и настао – у земљама порекла миграната. Србија чврсто стоји на становишту да свака земља на мигрантској рути мора преузети свој део терета и одговорности. Ово је један од најкомплекснијих проблема у новијој европској историји, који је далеко изван националних оквира и зато захтева свеобухватно и дугорочно решење, које не предвиђа само једнострано затварање граница. Ова криза није прошлост, она је нажалост будућност Европе“, рекао је Стефановић.

4

Министар је истакао да Република Србија на заједничком решењу инсистира дужи временски период, али да нажалост до сада није добила јасне смернице и планове, и да непостојање јединственог става само отежава целокупну ситуацију.

Према његовим речима миграторна кретања на Западнобалканској рути у овом тренутку су успорена, али може се очекивати појављивање алтернативних рута, што би могло довести до повећања броја илегалних улазака у Србију.

Стефановић је, такође, упозорио да је један од изазова које прате мигрантску кризу и повећано кријумчарења људи и да велика пажња Министарства унутрашњих послова Србије управо усмерена ка спречавању кријумчарења, између осталог и зато што се међу мигрантима могу наћи и потенцијалне жртве трговине људима.

“Полиција је у последње две године на територији Републике Србије ухапсила више од 2.000 особа осумњичених за кријумчарење људи” подсетио је Стефановић.

Он је колеге у Братислави такође упознао да је Влада Републике Србије пре неколико дана усвојила нови План реаговања у случају повећаног прилива миграната у периоду од октобра 2016. до марта 2017. године, који подразумева адекватну заштиту мигрантске популације током зиме, када су временски услови далеко неповољнији.

„Захваљујући новцу из буџета, али и уз помоћ страних донатора, обезбедили смо смештајне капацитет за 6.000 људи. Успоставили смо 13 прихватних центара, уз сталне центре за азил, у којима је мигрантима 24 часа дневно на располагању сва неопходна помоћ – храна, вода, одећа, обућа, лекови, као и медицинска заштита“, рекао је министар полиције.

2

Упозоривши да руте незаконитог преласка државних граница могу, нажалост, бити и руте којима чланови појединих терористичких организација могу на незаконит начин доћи до земаља Западне Европе, Стефановић је истакао да је недавна серија терористичких напада јасно указала на неопходност координираног деловања и брзе размене информација.

„Морамо знати ко су људи који су напустили ратишта и који у миграторном таласу покушавају да се домогну Европе“, нагласио је Стефановић.

Министар је истакао да Србија жели да буде део решења и да солидарно преузме одговорност и уложи максималне напоре.

„Време у овом контексту представља ограничавајући фактор. Са проблемима се морамо суочити храбро и без одлагања, како бисмо избегли даље усложњавање ситуације. Нема ни најмање сумње да само у заједничком деловању свих земаља, уз јасно и прецизно дефинисане ставове, можемо доћи до ефикасног и трајног решења“, закључио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова