Стефановић: На Скупштини СНС значаjне промене Главног одбора

NEBOJSA STEFANOVIC

На предстоjећоj Скупштини СНС, коjа ће бити одржана 13. фебруара, очекуjу се значаjне промене у саставу Главног одбора, као наjважниjег страначког органа, поручио jе данас потпредседник те странке Небоjша Стефановић.

Стефановић jе у интервjуу Танјугу истакао да jе то прилика да се сумираjу резултати, поднесу рачуни, да се утврди ко jе заслужио поверење, а ко ниjе, да се утврди шта ниjе добро рађено и да се исправе недостаци.

Стефановић каже да jе важно да састав тог страначког органа одражава жеље људи да Србиjа може брже и ефикасниjе да се мења, да странка може да напредуjе, има више знања и могућности и да у њему буду људи коjи су радом и заслугама стекли право да буду у групи коjа води странку напред.

На одлуку да гласање за све наjважниjе страначке функциjе буде таjно Стефановић гледа као на прави пример демократске организациjе, велике странке, широког покрета.

“Tиме желимо да проверимо шта људи коjи нас представљаjу и бираjу мисле о нама, шта можемо да поправимо и очекуjемо, шта jе наша будућност и шта jе то све добро што тек можемо да урадимо за Србиjу”, истакао jе Стефановић.

Стефановић наводи да jе премиjер Србиjе и председник СНС Aлександар Вучић одлуком да и своjу страначку функциjу стави на таjно гласање показао да се не плаши противкандидата, нити могућности да се о будућем председнику странке изjашњава на таj начин.

Tаjно гласање, истакао jе, пружа потпуно нову димензиjу у гласању у наjвећоj странци у Србиjи.

“Вучић jе jедан од ретких људи коjи се труди да чак и оне са коjима се у окружењу не слаже привуче и да их задржи, да не дозволи да супростављени ставови и личне размирице буду наjважниjи разлози да неко буде или не буде ту. Премиjер се труди да људе коjи размишљаjу различито има на истом месту, да квалитет коjи имамо и у своjим разликама и посебностима гаjи и негуjе и у СНС и у Влади Србиjе”, рекао jе Стефановић.

Додаjе и да Вучић не спонзорише и не стимулише jедноумље, већ потпуни диверзитет у мишљењима, а да због снаге коjу има нема потребе да било кога моли, нити да се скрива иза било кога.

На питање да ли ће Вучић имати противкандидата за председничку функциjу, Стефановић jе навео да jе то сада тешко претпоставити, да постоjе одређени статутарни услови коjе кандидати мораjу да испуне, али да свакако сви имаjу право да се кандидуjу.

Упитан за премиjерову изjаву да зна да у странци постоjе они коjи га не желе на месту председника, Стефановић jе рекао да у свакоj странци има људи коjи нису задовољни своjим позициjама и коjи би желели промене, али да jе то демократски и да jе право сваког да бира и да буде биран.

“За разлику од других, ми имамо важно правило – на страначким форумима говоримо на начин на коjи желимо, размењуjемо аргументе, сучељавамо мишљења, некада су те седнице веома бурне и нису увек у камерноj атмосфери, али принцип СНС jе да када се одлука донесе и када jе донесе већина, онда jе наш став jединствен и према jавности се наступа jединствено”, обjаснио jе Стефановић.

Tо jе, како jе истакао, jедини начин на коjи jедна озбиљна организациjа може да функционише.

“Србиjа не жели било какав хаос, Србиjи jе потребна стабилност и зато jе стабилност у СНС важна порука за читаву земљу”, указао jе Стефановић.

Управо стабилност земље, због привлачења инвестициjа и отварања нових радних места, разлог jе што jе у овом тренутку непотребно поново отварати тему ванредних парламентарних избора у овоj години, поручуjе Стефановић.

“У овом тренутку треба да се концентришемо на оно што грађане чини срећним, имућниjим, што jача нашу привреду, повећава плате и пензиjе и то jе посао за коjи смо бирани, а да ли ће и када бити избора ту тему не треба отварати, jер када би jе отварали на сваких месец дана то би било бесмислено”, истакао jе Стефановић.

Стефановић, коjи jе био jедан од наjгласниjих заговорника ванредних парламентарних избора у 2016. години, подсећа да jе током прошле године било расправа да ли треба ићи на те изборе у време покраjинских и локалних, али и да jе премиjер Вучић донео одлуку да они не треба да буду одржани.

Будући да су са његове адресе често стизале критике на рачун коалиционог партнера – СПС, да функционери те странке у недовољноj мери бране политику Владе Србиjе, Стефановић обjашњава да jе то сада рашчишћено.

“Mоjе суштинске замерке су биле програмског типа у вези политике Владе Србиjе и можда недовољно, по мом мишљењу, ангажовање у том смислу људи из СПС. Tо смо рашчистили, jа сам изнео jавно своj став и пред тим људима, али то не значи да не треба да радимо заjедно”, истиче Стефановић и додаjе да некада постоjе и замерке на рачун министара из СНС.

Поручуjе да jе у овом тренутку за земљу наjважниjе да се сви “лате посла” и да политичко препуцавање оставе иза себе, а да у 2016. години сви раде на томе да грађани коjи су дали поверење актуелноj влади имаjу разлога да веруjу да jе она урадила добар посао.

За Стефановића jе тема министра одбране Братислава Гашића “завршена”, будући да jе све већ речено наjавом да он више неће бити министар.

Oдбацуjе критике опозициjе да до тога неће доћи, jер до избора више неће бити седница републичког парламента на коjима би се то верификовало, наводећи да се већ током jануара очекуjе нова седница.

Упитан када ће бити изабран нови министар одбране, Стефановић jе одговорио да jе то питање за премиjера, коjи на то место жели да доведе наjбољег и наjспособниjег, коjи ће таj посао обављати jеднако добро као и Гашић.

Извор: Танјуг