Стефановић: Неки хоће да Вучић заврши као Гадафи

sef prva vestМинистар полиције и потпредседник СНС Небојша Стефановић у интервјуу Куриру говори о наводној афери „прислушкивање“, предлаже да сва регулаторна тела и скупштински одбори задужени за контролу дођу у МУП и провере да ли је лидер ДС Бојан Пајтић праћен.

Указује на могућност да одређени кругови у држави стварају атмосферу у којој би било оправдано да премијер Александар Вучић заврши као Гадафи. Потпредседник СНС је и даље за расписивање ванредних парламентарних избора, али истиче да је коначна одлука на премијеру.

Лидер ДС Бојан Пајтић и даље тврди да је полиција злоупотребљена у политичке сврхе. Ви, али и директор БИА, тврдите супротно – да га нисте прислушкивали…

– На делу је још један покушај фабриковања афере попут оног случаја с графитом „Смрт Пајтићу“, кад се на крају утврдило да иза свега стоји члан ДС. И шта се десило? Па, одједном је утихнула цела кампања и нико више и не пита ништа о томе.

Да се вратимо на прислушкивање.

– Све је почело од сајта Телепромптер, за који се зна да нити је неки медиј, нити да је регистрован као медиј. Једино се зна да су блиски Пајтићу. Могу да се нашалим и кажем да је уредник Телепромптера тај који прислушкује Пајтића, јер једини који је тврдио да је Пајтић прислушкиван и који је дао неке папире на којима стоји Пајтићево име је заправо уредник тог сајта Данило Реџеповић. После два дана, кад се већ види да цела прича нема никакве везе с безбедносним службама, Пајтић се оглашава и каже: „Нисам ја рекао да је то из безбедносних служби, али би да проверим одакле то долази.“ Након 24 сата каже да је уверен да то раде безбедносне службе. Сви остали актери тог догађаја су то демантовали. И амбасадор Мајкл Кирби, и компанија ЦW, и директор ЕМС Никола Петровић.

Пајтић је прво одбио полиграф, па је накнадно изјавио да неће на иде на ваш полиграф. Како сте ви то схватили?

– Полиграфско тестирање није обавезно. Али ако нећете да утврдите чињенице на кључна питања, то је доста индикативно.

Шта хоћете тиме да кажете? Да је Пајтић сам снимио разговор и чекао тренутак кад ће да га објави?

– Сумњиво је како су се наводни транскрипти уопште појавили. Тиме се индикује да је то снимила нека безбедносна служба. Апсолутно остајемо при томе да МУП није прислушкивао Пајтића.

Како ћете то да докажете?

– Спремни смо на сваку контролу – и независних регулаторних тела и скупштинских одбора задужених за контролу служби безбедности. Али не мислим да ће те контроле бити.

Зашто?

– Знам да неки људи нису склони да таквом верификацијом целе приче практично покажу да је МУП у праву. И зато ће оклевати. Ми смо у сваком тренутку спремни за провере.

Да ли је могуће да неко мимо законске процедуре прислушкује из личних или било којих других интереса?

– То је немогуће. Постоји дупли кључ. Свим мерама које обављају МУП, БИА има приступ. Значи, БИА може да види да ли и кога пратимо. А и БИА има своје контроле у складу са законом.

То није једини случај прислушкивања. Изјавили сте да сте лично видели транскрипте разговора Александра Вучића, који је прислушкиван од 2008. до 2012. године.

– Верујем да ће се Вучић обратити јавности по том питању и да ћете тад чути све детаље. Шокиран сам да је неко годинама прислушкивао Александра Вучића и његову телефонску комуникацију, а да то никад није завршило пред судом. Открићу вам нешто – средином 2011. и до избора 2012. године БИА је урадила 25.000 листинга телефона за различите људе.

Које људе конкретно?

– То је одговор који може да да БИА. Немам увид у то. Само хоћу да направим поређење.

А са чим поредите?

– У истом периоду 2014. године БИА је имала око 2.400 листинга. Сви са судском наредбом. Борис Тадић и Бојан Пајтић и остали из ДС су 2011. и 2012. управљали безбедносним службама и њиховим радом. Досад то нико није питао и очигледно да то никога и не занима. А дешавале су се најмонструозније ствари.

А кад сте видели транскрипте?

– Пре два дана.

Неко је то крио од вас све време откад сте министар?

– Није прислушкивао МУП, него БИА.

Значи БИА је прислушкивала Вучића?

– У време власти ДС да.

То је била влада ДС и социјалиста. Ивица Дачић је био министар полиције. Мислите ли да сви они заједно имају неке везе с прислушкивањем?

– Мислим да је то пре свега био ДС, јер је у то време БИА била под њиховом контролом.

Да ли сад ви као министар полиције то хоћете да истерате на чистац?

– Наравно, у оквиру својих овлашћења. Не интересује нас да прислушкујемо политичке противнике. А и зашто бисмо то радили? Да нас негде не угрожавају на изборима?

Изјавили сте да премијер Вучић можда неће дочекати изборе. Да ли му је угрожена безбедност? Ко му прети?

– Александар Вучић је личност која добија највише претњи у Србији, што је забрињавајуће. Али оно што још више забрињава је атмосфера која се ствара, а у којој се Александар Вучић свакодневно представља као диктатор, неко ко цензурише медије, ко је оптужен да прислушкује политичке противнике, и то се износи без икаквих доказа. И сваког дана, што се ми више томе супротстављамо доказујући да то није тачно, прави се атмосфера да би Вучић требало да заврши као Гадафи (Муамер ел Гадафи, бивши председник Либије који је линчован и убијен на улици, а цео чин забележен је камерама, прим. аут.).

Да ли стварно мислите да је такав сценарио у Србији могућ?

– Не сад. Али кад се таква атмосфера гради довољно дуго и кад информацијама стварате такву врсту простора и у делу медија и у делу јавности, онда такве ствари инспиришу одређене људе и стварају им осећај да тако нешто могу да ураде.

Имате ли сазнања да су неки људи у Србији спремни да тако нешто ураде премијеру?

– То је нешто што препознајем. Али постоји један број људи који прети Вучићу и ми, наравно, све то пратимо. Ево, три године смо на власти. Да ли постоји неки спор против Вучића или против било ког од чланова његове породице? Не постоји. Уверен сам да Вучић има огромну подршку народа и да је то једино што спречава такав некакав сценарио. Па, иста та опозиција позивала је и на украјински сценарио. Од Борка Стефановића, па на даље.

Да се мало вратимо на политику. На последњој седници ГО СНС велика већина чланова била је за расписивање ванредних избора. Да ли смо у овом тренутку ближи изборима?

– То је на премијеру.

Ви јесте за изборе?

– Да, ја сам 100 одсто за изборе.

А зашто Вучић није?

– Његош је лепо рекао: „Ко на брду ак‘ и мало стоји, боље види но онај под брдом.“ Ми смо дали наше аргументе и предлоге. Ако Вучић добро води Србију, као што се показало, онда треба да му се верује и кад буде донео одлуку о изборима.

Што би СНС у овом тренутку ишао на изборе? Имате апсолутну власт.

– Није СНС странка коју интересује математичка већина.

Вама математика није потребна, имате већину.

– Али ми овим баш желимо да покажемо да нас не интересују већине, мањине, бројеви и слично. Управо сад кад држимо власт суверено. Нисмо као ДС. Знам да је њих то једино занимало и да их и даље само то занима.

Постоје и друге странке осим ДС. Па да пређемо на ваш став о СПС. Критичар сте потеза социјалиста и њиховог председника Ивице Дачића, нарочито после објављивања снимака с Мишом Бананом. Уколико до избора дође, да ли ће СПС и Дачић поново бити партнери у влади?

– Чекајте прво да видимо каквих ће избора бити и кад ће их бити, па онда да идемо даље.

Да ли вама делује као да Дачић нешто крије?

– Тужилаштво је утврдило да против Дачића није било доказа. Не могу никог да оптужим без доказа. Тужилаштво је покренуло истрагу и против Дачићевог шефа кабинета. Тај судски поступак је у току.

Добро, ако не буде било избора и буде реконструкције, треба ли Дачић да буде у Влади?

– Не могу на неозбиљан начин да се бавим политиком, шта би било кад би било. Одлука је на премијеру.

Мислите ли да је морално да после свега што се десило са сестром министарке Кори Удовички она треба да остане део Владе?

– Морално је да изађе са ставом или разјасни целу ту ситуацију. О учешћу министара у Влади и њиховом раду одлучује премијер, па и о Кори Удовички.

О односима с Хрватском

РАЗГОВАРАЋЕМО СА СУСЕДИМА

Да ли ће Србија истим интензитетом наставити да унапређује односе с Хрватском и после Милановићевих запаљивих изјава у којима директно вређа Владу Србије, али и њене чланове поименце, Србе, затвара границе?

– Имали смо економску агресију. Србија је спремна да разговора. Нисмо се уплашили, нити смо на било који начин забринути шта би то Хрватска могла да уради. Ми хоћемо да градимо добре односе с Хрватском. Не зависи све од Србије. Али то подразумева и заштиту Срба који живе у Хрватској и ми од тога нећемо одустати.

Очекујете ли да ће поново затворити границе или подићи ограду?

– То није реално.

О мигрантима

МЕЂУ ИЗБЕГЛИЦАМА НИЈЕ БИЛО ЧЛАНОВА ИСИС

Велики број миграната прошао је кроз Србију. Да ли су међу њима прошли и неки припадници терористичких организација?

– Идентификовали смо неколико побуњеника који су се борили, али не и припадника ИСИС. Они су положили оружје и одлучили да хоће да престану да се боре.

Како сте их открили?

– Према показатељима које користе безбедносне службе.

О Кристијану Голубовићу

НЕМА ЗАШТИЋЕНИХ

Кристијан Голубовић је јуче у директном ТВ преносу одведен у полицију.

– Посао полиције је да саслуша сваког за ког се сумња да је починио неко кривично дело. Нема заштићених.

Има ли помака у „случају Беко“?

– На то питање новинарима дајем стандардан одговор и не пада ми на памет да вам било шта више говорим. Најбоље да ништа не причам јер новински текстови могу само да угрозе истрагу.

Извор: kurir.rs