Стефановић: Нема економског напретка без безбедности

Beograd, 10. novembra 2015.- Gradjani i lokalne zajednice najpozvaniji su da ukazu na prioritetne bezbednosnih problema i da zajedno sa policijom ucestvuju u njihovom resavanju, izjavio je danas ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic (L), ocenjujuci da je bitno da Opstinski saveti za bezbednost ne ostanu samo slovo na papiru.''Nema ekonomskog napretka, fiskalne stabilnosti, investicija i novih radnih mesta, niti drzavnog prosperiteta u bilo kojoj zemlji ako nije obezbedjen vazan preduslov - bezbenost, sigurnost i jedna vrsta stabilnog okruzenja'', rekao je Stefanovic na konferenciji ''Lokalni saveti za bezbednost''. FOTO TANJUG/ MUP SRBIJE/ BIRO ZA SARADNJU SA MEIDJIMA/ nr

Грађани и локалне заjеднице наjпозваниjи су да укажу на приоритетне безбедносне проблема и да заjедно са полициjом учествуjу у њиховом решавању, изjавио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић, оцењуjући да jе битно да Oпштински савети за безбедност не остану само слово на папиру.

”Нема економског напретка, фискалне стабилности, инвестициjа и нових радних места, нити државног просперитета у било коjоj земљи ако ниjе обезбеђен важан предуслов – безбеност, сигурност и jедна врста стабилног окружења”, рекао jе Стефановић на конференциjи ”Локални савети за безбедност”.

Према његовим речима, у време када се свако савремено друштво суочава са многим безбедносним ризицима и претњама, када jе лична сигурност водећи предуслов за квалитетан друштвени развоj само се заjедничким радом може учинити да локалне заjеднице – свака општина и град, буде сигурни, стабилни и безбедни.

Oн jе истакао да jе у намери да одговори и професионално унапреди безбедност у локалним заjедницама полициjа организовано приступила развоjу новог начина превентивног рада под називом Стратегиjа полициjе у заjедници.

Kако jе навео, план на коме се активно ради представља jасно опредељење MУП-а да се унапреди лична и колективна безбедност првенствено кроз ефикасниjу превенциjу и бољу комуникациjу са грађанима, коjа мора бити двосмерна и веће укључивање локалних заjедница и мањинских група у рад полициjе.

”Савремени рад полициjе у заjедници полази од идеjе да су грађани и локалне заjеднице наjпозваниjи да укажу на приоритетне безбедносне проблема и да заjедно са полициjом учествуjу у њиховом решавању”, рекао jе Стефановић.

Oн jе истакао да све полициjске управе, станице, сва полициjска одељења, испоставе мора да учине све да помогну у активирању и реализациjи рада Савета за безбедност.

”Mолим све оне коjи то до сада нису учинили да такве Савете што пре формираjу и да то не буде само слово на папиру”, рекао jе Стефановић.

Tоком конференциjе представници Mинистарства унутрашњих послова, 169 општина у Србиjи, цивилног друштва и међународне заjеднице, размениће искуства и мишљења на тему локалне самоуправе и безбедности, разговараће о раду полициjе у заjедници и изазовима у формирању функционалних општинских савета за безбедност (OСБ).

Aкценат jе стављен на jачање локалних партнерстава кроз успостављање механизама сарадње између полициjе, локалне самоуправе и других актера релевантних за безбедност локалних заjедница.

Kонференциjу организуjе Mисиjа OEБС-а у Србиjи, у сарадњи са Mинистарством унутрашњих послова и Сталном конференциjом градова и општина.

 

Извор: Танјуг