Стефановић: Нема селективног реаговања полиције

Nebojsa-Stefanovic05

Полиција је веома професионално реаговала у свим случајевима откада сам министар унутрашњих послова. Јавност је сведок да се сви случајеви убистава, покушаја убистава и тешких кривичних дела правовремено откривају, а грађанима се достављају информације о извршиоцима и инспираторима, рекао је Стефановић.

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић одбацио је наводе посланице Демократске странке Александре Јерков да полиција врло селективно реагује у случајевима вербалног и физичког насиља.

“Полиција је веома професионално реаговала у свим случајевима откада сам министар унутрашњих послова. Јавност је сведок да се сви случајеви убистава, покушаја убистава и тешких кривичних дела правовремено откривају, а грађанима се достављају информације о извршиоцима и инспираторима”, рекао је Стефановић Тањугу.

Говорећи о пребијању декана Факултета политичкиг наука, Стефановић је истакао да је полиција ухапсила два извршиоца и два помагача, од којих једна особа има 15 извршених тешких кривичних дела, због основане сумње да су напали професора Илију Вујачића.

“Они су признали дело које им се ставља на терет, а полиција у сарадњи са тужилаштвом истражује позадину овог напада”, рекао је Стефановић и подсетио да је полиција за два дана решила цео случај, као и да поседује доказе у овом поступку.

Министар је нагласио да је полиција потпуно професионално и неселективно поступила у овом, али и у другим случајевима у Србији.

“Обавестио бих посланицу Александру Јерков да њени наводи нису тачни ни у случају председника општинског одбора ДС у Алексинцу Бобана Ранђеловића, као ни у пребијању активиста ДС у Врбасу”, рекао је Стефановић.

Наводећи да је Ранђеловић најпре поправио ауто код механичара, да би потом полицији пријавио тај случај и додао да је одлука тужиоца била да се не врши увиђај, јер је квар отклоњен, већ да се поднесе пријава за оштећење туђе ствари.

“Када је реч о случају пребијања активиста ДС у Врбасу, полиција је расветлила и тај случај и тужилаштву је проследила извештај на даље поступање”, појаснио је Стефановић.

Министар је истакао да му је жао што посланици Демократске странке не желе да се присете времена кад су веома селективно приступали правди, као рецимо у случају убиства Ранка Панића.

“Није им било битно зато што Панић није био припадник њихове странке и што није делио вредности са њима. Није им било важно да пронађу његове убице, али ни убице Славка Ћурувије”, рекао је Стефановић.

Министар Стефановић је додао да нису желели да ухапсе ни Дарка Шарића, нити да истраже позадину деловања Драгослава Космајца, као да нису желели да испитају ни корупционашке афере везане за пословање Развојне банке Војводине, Галенике, Универзал банке.

Стефановић је подсетио да полиција , откако је он на њеном челу, ухапсила Горана Перчевића због основане сумње да је од Универзал банке узео 34 кредита који не могу бити враћени.

“Ухапили смо и Космајца, као и председника Привредне коморе Београда и директора Уније послодаваца Србије. Штета у свим тим случајевима мери се у милијардама динара”, објашњава Стефановић.

Нажалост, додаје министар, у времену када је Демократска странка била апсолутно свемогућа власт у Србији и држала све конце безбедносних служби, полиције, тужжилатва и судова, ниједан од ових случајева није угледао истрагу.

“То је селективни приступ. За разлику од ДС, код нас не постоји селекција. И као што је јавност могла да види, апсолутно све истраге имају епилог, а они који су извршили кривична дела завршавају пред судовима”, навео је министар.

Стефановић је указао да полиција није у могућности да свако кривично дело спречи, али о вољи државе да свако дело реши најбоље говори брзина којом се извршиоци проналазе и приводе правди.

“То показује разлику у односу на 90-те године, али и 2000-те када су пљачкашке приватизације довеле до општег сиромаштва чије последице беде трпимо и данас”, закључио је министар полиције.

Извор: Курир