Стефановић: Нетачно да ће доста избеглица остати у Србији

210199

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да су неутемељене приче да ће у Србији остати велики број избеглица.

“Смешне су приче да ће у Србији остати велики број избеглица и ти подаци, који се могу видети у медијима, нису утемељени ни на каквој чињеници и одраз су страхова који не треба да постоје”, рекао је Стефановић.

Избеглице само прођу кроз Србију, добију помоћ и настављају свој пут ка земљама у које желе да оду, јер у Србији не желе да се задржавају, истакао је Стефановић за ТВ Пинк.

Он је навео да је Србија до сада регистровала више од 150.000 избеглица којима су узети комплетни биометријски подаци и отисци прстију, истакавши да се зна ко је ушао у земљу и ти подаци су подељени суседним државама.

Одговарајући на питање шта ће бити са мигрантима у Србији, ако се границе са суседима у потпуности затворе, Стефановић је указао да су и сада затворени сви гранични прелази, осим једног, ка суседним земљама у које мигранти желе да иду, али да је и јуче преко тог прелаза са Хрватском прошла једна група миграната.

“Не можете зауставити људе, то није физички могуће. Ако их зауставите на једном делу, они ће пронаћи други део, да ли ће то бити мало јужније, западније или источније, они ће тај пут наћи… Не можете зауставити те очеве да се нађу са својом децом и породицама које су сада у Шведској или Немачкој”, казао је Стефановић.

Он је додао и да се воде преговори са ЕУ да Србија добије новац који троши на мигранте и додао да верује да ће држава успети да покрије оно што сада даје за избеглице.

“Ми нећемо дизати зидове нити затварати путеве, али ћемо се потрудити да у разговорима са ЕУ истакнемо колико нас све то кошта и хоћемо да се тај новац једним делом врати, јер није Србија изазвала ову мигрантску кризу”, поручио је Стефановић.

Он је додао да Србија тај новац хоће да уложи у своје грађане и своју инфраструктуру и да направи здраву економију и привреду која може да издржава све домаће потребе.

Стефановић је поновио да Србија троши од 15.000 до 20.000 евра дневно на мигранте и додао да ће добити део новца који је намењен за помоћ у случајевима таквих криза.

“Видећемо за колико ћемо тог новца успети да се изборимо,” рекао је Стефановић, али и додао да Србија у таквој ситуацији показује да не размишља само о новцу, већ и да према мигрантима који пролазе преко територије има хуман однос.

Министар Стефановић је рекао и да се ради на томе да се у најкраћем року отворе гранични прелази за саобраћај са суседним земљама, истакавши да Србија трпи велику економску штета због затварања тих граница.

“Не бих лицитирао датумима, јер то зависи од више фактора, али се ради на томе да се гранични прелази што пре отворе”, казао је Стефановић.

Он је поновио да Србија не може бити колатерална штета мигрантске кризе и, ако је став ЕУ да их прима, не може онда Европа да их прима у Грчкој, а да онда каже зауставите их у Србији и да прави препреке у земљама ЕУ да не могу даље да прођу.

Стефановић је рекао да је поносан на Србију и на грађане који су се у избегличкој кризи показали као пристојни, хумани и демократски људи, а Србија као озбиљна држава, истакавши да избеглице имају третман као нормална људска бића.

Он је додао да је међу њима пуно образованих људи, лекара и инжењера, који беже од страхоте рата, као и да међу њима и око 20 одсто хришцахана.

“Србија се показала као држава која уме да управља оваквом врстом кризе”, нагласио је Стефановић и додао да су неки други издржали “цео један дан, а да је већ другог дана настала паника и криза, иако су говорили да ће бити бољи домаћини од Србије”.

Он је оценио да је суштинско питање за Европу да се нађе јединствено решење и план за избеглице, истакавши да се нада ће на састанку земља ЕУ 22. септембра доћи до коначног решења о избеглицама, када треба да се утврди да ли ће се ићи на систем квота или да се на неки други начин решава то питање.

Извор: Танјуг