Стефановић: Никад нисам учествовао у праћењу новинара

514095_stefanovic110914ras-foto-oliver-bunic87_f

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да никад ниjе учестовао у незаконитом праћењу новинара, да тужилаштво ради своj посао и да ће сачекати резултате истраге, али и инсистирати да одговараjу они коjи су га лажно оптужили.

“Tужилаштво ради своj посао и сачекаћемо резултете истраге да видимо да ли су оптужбе поткрепљене било каквим доказима. Jа вам кажем да никад у животу нисам учестовао у томе, а инсистираћу да одговараjу они коjи су ме лажно оптужили, jер такав jе закон”, рекао jе Стефановић на конференциjи за новинаре.

Упитан да прокоменарише наводе медиjа да MУП прати 12 новинара, министар jе рекао и да су такви наводи део кампање коjа има за циљ да руководство MУП представи као људе коjи раде нешто нечасно и незаконито.

“Не могу више да коментаришем, одлучио сам да одговарам само на оно што jе озбиљно и поткрепљено доказима”, рекао jе Стефановић.

Oн jе истакао да очекуjе и да они коjи износе информациjе, кад се испоставе као нетачне, одговараjу.

“Не можете некоме да стављате нешто на терет jер вам jе занимљиво и забавно, а кад не можете да поткрепите чињеницама, онда ништа, а треба да остане стигма на нама за нешто што никад нисмо радили”, рекао jе Стефановић.

Испитаћемо све околности инцидента у Белоj Цркви

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да, осим покушаjа насилног уласка одређеног броjа грађана у зграду скупштине општине Бела Црква, ниjе било озбиљниjих инцидената због коjих би полициjа интервенисала, али jе додао да ће тужилаштво испитати све елементе тог догадаjа и да ће одговарати сви коjи су прекршили закон, без обзира на страначку припадност.

Стефановић jе на ванредноj конференциjи за новинаре показао снимак телевизиjе Панчево, на коjем се види како се људи коjи су носили заставе и обележjа ДС гураjу у покушаjу да уђу у зграду општине Бела Црква.

“У сарадњи са тужилаштвом ћемо прикупити све снимке. Желимо да дођемо до пуне истине, jер су се у jавности различите информациjе поjављивале”, рекао jе Стефановић.

Oн jе истакао да ниjе бачен сузавац, већ бибер спреj, коjим су попрскани припадници приватног обезбеђења и грађани испред зграде, коjих jе, према Стефановићевим информациjама, било око 70 и они су носили страначка обележjа ДС и ЛСВ.

Сведок догађаjа jе видео особу коjа jе држала бибер спреj и уз консултациjу са тужилаштвом требало би да буде идентификован за неколико сати, рекао jе Стефановић.

Oн тако ниjе открио идентитет особе за коjу се сумња да jе попрскала бибер спреjом, све док тужилашство не буде дало сагласност за то, односно кад каже да jе та особа “основано сумњива да jе извршила кривично дело”.

“Зато се спроводе истраге, нађени су сведоци и снимци, да не би било да jе то политички мотивисано, добро jе да имате довољно доказаи да са њима изађете пред тужилаштво”, рекао jе Стефановић.

Рекао jе да не зна да ли jе испред зграде Скупштине општине било припадника других странака осим ДС и ЛСВ.

Oн jе додао и да jе полициjи приjаву поднела само одборница Сандра Ристић, коjа jе тврдила да jоj jе онемогућен улазак у зграду, али jе, међутим, касниjе била на седници.

Стефановић jе истакао да jе током целог догађаjа било довољно припадника полициjе на терену, да нису избегавали да интервенишу кад jе то било потребно, jер, како jе рекао, шта би ту радила полициjа ако ниjе позвана од стране председника скупштине општине или ако нема нарушавања реда и мира у том тренутку.

У инциденту, рекао jе министар ниjе било теже повређених, те да према информациjама из медицинског центра у Белоj Цркви, ниjедна особа ниjе имала прелом ребара, како су то неки медиjи пренели.

“За сад немамо ниjедну особу коjоj су идентификоване било какве повреде”, рекао jе Стефановић и додао да се за сад показало да су те информациjе потпуно нетачне.

Упитан зашто он, као министар, држи конференциjу за новинаре уместо неког другог службеника полициjе и да ли jе то “срозавање” функциjе, Стефановић jе одговорио да jе инцидент у Белог Цркви у jавности приказан много драматичниjе него што jе стварно био, те да jе увек спреман да изађе пред грађане кад се ствара атмосфера линча.

“С обзиром на то да су данас народни посланици, посланици Воjводине, покраjински министар и друге особе из света политике држале конференциjе, претпостављам да не мислите да jе то срозавање функциjе”, упитао jе Стефановић новинара.

Стефановић jе, упитан зашто полициjа ниjе реаговала одмах, рекао да се полициjа труди да се не меша у ствари коjе су у надлежности локалних самоуправа све док не дође до нарушавања jавног реда и мира.

“Oдређени грађани су се оглушили о jавни ред и мир и покушали да насилно уђу, обвештена jе полициjа коjа jе упутила своjе снаге да успоставе jавни ред и мир”, рекао jе Стефановић.

Mинистар jе рекао да jе на краjу Скупштина општине Бела Црква изабрала новог председника општине већином од 24 од 33 одборника.

извор: Танјуг