Стефановић: Скандалозна изјава Џозефа о убиству Ивановића

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је данас да је изјава америчког професора Едварда П.Џозефа да је убиство Оливера Ивановића можда оно што је Косову било потребно, у сваком смислу скандалозна, те да се нада да такве изјаве немају подршку званичне политике САД.

”Не могу да замислим да неко, а поготово универзитетски професор може да каже да из смрти човека може да проистекне нешто добро. Од 2000. до данас на КиМ је убијено више од 1000 Срба и мало ко је за то одговарао. Такве изјаве не могу да допринесу безбедности Срба на КиМ, односима Срба и Албанаца, као и стабилности у региону”, рекао је Стефановић након састанка са швајцарком министарком унутрашњих послова Симонетом Сомаругом.

Министар је додао да се нада да ће амерички професор имати прилике да нешто више научи о КиМ, те да схвати каква је реална ситуација у којој се налази српски народ.

“Једино тако може да види да овакве изјаве могу да утичу да односи два народа на КиМ буду лошији”, рекао је Стефановић.

Едвард П. Џозеф, свој став изнео је у ауторском тексту који је пре два дана пренео Тањуг када се појавио на сајту часописа Форин полиси.

 

Нисам задовољан казном одређеном за хулигане

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да није задовољан дужином затворске казне која је одређена петорици хулигана из Сплита који су изазвали нереде не дербију у децембру и додао да је то одлука Тужилаштва и суда у чији рад не може да се меша.

”Трудим се да не излазим из оквира онога што је одговорност мог посла. У одлуке које доносе Тужилаштво и суд не могу да се мешам. Да ли сам задовољан да неко буде осуђен са малим бројем месеци затвора? Нисам, али то је ствар која је на самосталним и независним правосудним органима”, рекао је Стефановић новинарима након састанка са швајцарском министарком унутрашњих послова Симонетом Сомаругом.

Он је додао да се нада да ће Тужилаштво наставити истрагу и да сагледавање целокупног догађаја, а не само инцидента на стадиону, може да укаже и на то какви су криминални кланови били уплетени и шта су били њихови интереси.

“То зависи од Тужилаштва, ја ћу инсистирати да се истрага настави, јер сматрам да само хапшењем ових пет појединаца она није завршена, то је моје мишљење”, рекао је Стефановић.

Каже, да на основу информација које су му биле доступне све указује на то да се не ради само о тих пет појединаца.

”Поготово што је ово био случај без преседана где је пет држављана друге земље дошло на наш стадион баш у тренутку када су изазивали оваква кривична дела, очигледно је да се иза тога налази нешто крупније. Ми имамо неке информације које о томе говоре, али разумем и одлуку Тужилаштва да у овој фази заврши истрагу која се односи на конкретна дела која су тих пет лица починила”, рекао је Стефановић.

 

Поступамо исто на све пријаве о претњама

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да МУП поступа исто у свим случајевима напада и претњи на друштвеним мрежама.

Он је упитан за претње на друштвеним мрежама које је пријавила иницијатива “Не давимо Београд”, а које, како кажу, нису процесуиране, рекао да се све што се пријави полицији обрађује.

“Ми смо поступали исто у свим случајевима. Све што се пријави полицији се одмах обрађује и све се прослеђује Тужилаштву за високотехнолошки криминал у року од сат, два када претња буде примљена”, истакао је министар одговарајући на питања новинара након састанка са швајцарском министарком унутрашњих послова Симонетом Сомаругом.

Како каже, у претходној години је МУП имао 11 случајева у којима су представници опозиције пријавили претње, од којих је девет решено.

“Поднете су кривичне пријаве или одговарајући извештај Тужилаштву, а два случаја су још увек у току, дакле ниједан није одбачен”, рекао је Стефановић.

“Моја намера и налог свим службама у мојој надлежности је да сваки конкретан пример претњи грађанима Србије, потпуно без обзира коме припадају или не припадају, мора бити истражен до краја и сви они који прете никада неће имати подршку владе и државе”, навео је Стефановић.

 

Извор: Танјуг