Стефановић: Нисмо звали Тадића у Владу

nebojsa-stefanovic-spaljivanje-droge_0

Одлука премијера Александра Вучића да данас присуствује инаугурацији нове хрватске председнице је гест који показује да смо ми одговорнији и озбиљнији од Хрватске.

Овако у интервјуу за “Блиц” коментарише премијерову одлуку Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова и потпредседник СНС-а.

– Хрватска није желела да пошаље свог премијера у Београд када је кинески премијер говорио о толико значајним развојним пројектима за читав регион, а пропустити такву прилику јасно говори о недовољно доброј визији руководства. Наш посао је да будемо одговорни и покажемо да се искрено залажемо за политику добросуседских односа, што не значи да заборављамо да инсистирамо на решавању питања Срба који су протерани из Хрватске.

Председник Томислав Николић ће данас одликовати и Жандаремерију, чијих је седам припадника оптужено и за пребијање премијеровог брата, а ту јединицу прате и бројни скандали.

– Председник је одликовао Жандармерију због доприноса у време поплава. Људи из те јединице су том приликом показали невероватну пожртвованост, храброст и од јутра до мрака били у свим општинама које су угрожене, тако да су потпуно заслужено одликовани.

Да ли је СПС ваш најкоректнији партнер, како они то кажу?

– На премијеру је да да оцену.

Колико је реално да Борис Тадић и СДС у априлу уђу у Владу? Да ли их баш толико зовете?

– Никада нисмо разговарали, нити у Влади нити у странци, о било каквом доласку нових политичких странака у Владу. Видим да ти људи ни сами не знају да ли су или нису за улазак у Владу. Ми имамо превише посла, да бисмо се тренутно бавили стварима које су у домену да ли ће или неће бити.

А Чедомир Јовановић? Да ли СНС-у пријају похвале од ЛДП-а?

– Не тражимо да нас било ко хвали, али исто тако ако неки људи препознају одређене ствари у политици коју Влада води као позитивне мислим да је коректно са њихове стране ако то кажу. Не може сигурно ни све бити негативно ни све позитивно. Они људи који покушавају свему да нађу ману лако изгубе кредибилитет код грађана.

Шта мислите о формирању фронта, налик грчкој Сиризи?

“Не знам превише, али прочитао сам најаве опозиционих политичара о томе и личностима које виде у таквом фронту. То је легитимно, али нисам сигуран да би ти људи добили превелику подршку грађана. Наравно, могу да се окушају на изборима”.

Недавно је ухапшен високи функционер СНС-а Владан Милошевић, да ли има још напредњака под истрагом?

– Могу само да вам кажем да сви, без обзира којој странци припадају, треба да буду веома опрезни како воде свој посао јер ако буду починили било шта супротно закону, могу да очекују да ће им полиција закуцати на врата.

Нови закон о полицији донеће, између осталог, и безбедносне провере самих полицајаца?

– Сектор унутрашње контроле ће нон-стоп радити те провере и имаће могућност да чим дођу у посед информације да се неко не понаша у складу са законом то провере.

Јавна је тајна да су у МУП-у годинама у борби за функције омиљена средства била намештање афере у медијима и белешке о сумњивим контактима које није пратила и кривична пријава. Зашто мислите да то и у овом случају неће злоупотребити?

– У прошлости се доста баратало документом са сазнањем једног оперативца, без видео-снимка или било ког другог кредибилног доказа, а такав случај можете направити за било ког човека у Србији. Сада ће за сваку информацију морати да постоје и докази. Сектор унутрашње контроле ће имати ригорозне услове пријема у своје редове, управо да би могли да ми дају поштен одговор и веродостојну информацију ко су људи који су доспели у полицију, како су стекли своју имовину, да ли су у контакту са криминалцима… Полицајцима сам такође већ у разговорима јасно рекао да треба да се истичу својим резултатима. Они који желе да буду телевизијске и новинске звезде, треба да постану новинари.

Случај Дуњић и случај Беко

Међу случајевима који су се десили откако сте министар нису решени једино убиство Велибора Дуњића и покушај убиства Милана Бека.

– У случају Дуњић је ухапшено више саучесника, а за убицом чији је идентитет познат се интензивно трага. На случају Беко сада ради нови начелник београдског УКП-а Драган Кецман и имам поверења у тог човека. Мислим да већ чине све што је у њиховој моћи да се починиоци открију.

Враћање споменика

Да ли сте преоштро одговорили на питање посланика Шаипа Камберија о враћању споменика “Ослободилачкој војсци Прешева, Бујановца и Медвеђе”?

– Србија никада неће подржати било какав терористички чин. Такав одговор би добио у било којој другој држави, почев од САД, када би тражио да се подигне споменик људима који су срушили куле близнакиње. И то се не односи на велики број честитих и поштених албанских грађана у овим општинама. Било би скандалозно дозволити да се постави споменик људима који су убијали наше полицајце.

Извор: Блиц