Стефановић: Ни МУП ни БИА никада нису прислушкивали Пајтића

stef_06mig_3009

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас да ни Министарство унутрашњих послова ни Безбедносно информативна агенција никада нису прислушкивали, нити учествовали у пресретању комуникације председника Демократске странке Бојана Пајтића или Лидије Удовички.

Министар је на заједничкој конференцији за новинаре са директором БИА, истакао да су он и Александар Ђорђевић потпуно спремни да одговарају ако се пружи и једна трунка доказа да су МУП или БИА на било који начин учествовали у пресретању комуникације Пајтића или Лидије Удовички.

„Никада није дат ни један налог, нити је било када добијена било каква наредба за њихово прислушкивање, односно пресретање њихових телефонских разоговора“, рекао је Стефановић истакавши да је очигледно да је реч о фабрикованој и измишљеној причи.

Говорећи о изгледу документа који се појавио на сајту Телепрометра, Стефановић је указао да оригинални папири немају такав изглед и садржину, прецизирајући да они не садрже име особе које је под мерама праћења већ да та особа носи назив објекат и шифрирано се води.

Од 2003. године до данас, како је објаснио Стефановић, воде се евиденције о мерама тајног надзора и сви контролни органи државе имају могућност да провере и утврде да ли су ти телефони икада прислушкивани, по чијем налогу и у ком трајању.

„Све ћемо проверити, немојте уопште да сумњате, ми смо животно заинтересовани да покажемо колике су ово измишљотине. Уверени смо у то. На крају крајева директор БИА и ја за то гарантујемо лично. И не само својим оставкама, што се уопште не доводи у питање, али да видимо има ли трунке доказа у томе.”, истако је минситар полиције.

Стефановић је нагласио да ће Министарство унутрашњих послова спровести детаљну истрагу у вези навода да су пришлушкивани телефони Пајтића, али и у вези навода које је изнео Кристијан Голубовић у једном ријалитију.

Према његовим речима Министарство унутрашњих послова добило је од Вишег јавног тужилаштва у Београду захтев за прикупљање обавештења о случају прислушкивања.

„Током дана позваћемо Данила Реџеповића да отворимо истрагу. Тражићемо од Реџеповића, блиског пријатеља Бојана Пајтића, да одговори на питање како је дошао до тих сазнања које објављује на свом сајту и видећемо да ли ћемо и какве ћемо одговоре добити,” рекао је министар полиције.

Стефановић је додао да се очекује да ће стићи и захтев за прикупљање обавештења и од Кристијана Голубовића “који је изнео одређена сазнања да је неког морао да убије или не”.

“Да ли ће се показати као тачно видећемо, али потпуно ћемо једнако озбиљно третирати и ово за Пајтића и за Голубовића”, рекао је Стефановић и додао да ће МУП за обојицу тражити детаљну истрагу.

Министар је указао да постоје кофери докумената о прислушкивању премијера Републике Србије Александра Вучића, које је посебно у периоду од 2008. до 2012. године.

Ствара се лажна паника да се људи прислушкуjу

Стефановић jе оценио да се у друштву ствара jедна врста панике да се људи прислушкуjу, што, тврди, никако ниjе тачно jер се ради о врло компликованоj процедури.

“Да би некоме био прислушкиван телефон, прво полициjа мора да пошаље одређени захтев тужиластву коjе процењуjе да ли jе то оправдано, па тражи од судиjе за претходни поступак наредбу суда да би се неко прислушкивао”, рекао jе он.

“Tо jе веома компликован механизам управо да бисмо се заштитили”, додао jе Стефановић.

Oн jе рекао и да jе бивша власт годинама прислушкивала Aлександра Вучића, што ниjе у маниру садашње владе коjа, како jе рекао, не прати лидере опозициjе.

“Kада ни Вучић ни СНС нису били на власти свашта се дешавало. Снимани су људи, пратили се, афера Банана и све остало. Tо се у наше време не ради. Државни органи раде своj посао. Не пратимо лидере опозициjе као што су они годинама пратили Вучића”, поручио jе Стефановић.

Oн jе рекао да страхуjе за Вучића и као његов приjатељ и као министар jер се ствара ужасна атмосфера у коjоj jе Вучић крив за све, иако ништа лоше у животу ниjе урадио.

Извор: Министарство унутрашњих послова