Стефановић: Ниjе реч о Шешељу, покушаj слабљења Србиjе

NEBOJSA STEFANOVIC

Mинистар унутрашњих послова Србиjе Небоjша Стефановић изjавио jе данас да jе понашање Хашког трибунала неодговорно, те да се иза захтева да лидер радикала Воjислав Шешељ присуствуjе наjављеном изрицању пресуде криjе покушаj слабљења позициjе Србиjе и дестабилизациjе владе.

Oн jе, гостуjући на телевизиjи Пинк, рекао да Tрибунал из дана у дана покушава да отежа позициjу Србиjе, али да ниjе реч ни о jедном поjединцу нити конкретноj пресуди.

“Oни хоће да направе jедну слабиjу владу, у коjоj Вучић неће моћи да има потпуну слободу да доноси одлуке, већ ће му требати jедан, два или три партнера, коjи ће онда вратити Србиjу у неку прошлост”, истакао jе министар, оценивши да jе то суштина онога што се сада дешава у Хагу.

Стефановић jе рекао да одређени кругови и у региону и у свету не могу да опросте Србиjи то што jе у последње две године побољшала своj положаj на међународноj сцени и што води суверену политику, што ниjе увела санкциjе Рускоj федерациjи и што Србиjа и Вучић нису ничиjа марионета.

Mинистар jе, коментаришући jучерашње саопштење Хашког трибунала да jе Здравко Tолимир умро природном смрћу, рекао да у то ниjе нико сумњао, али да jе питање зашто jе до тога дошло и подсетио да jе Србиjа пре четири месеца тражила да он буде пуштен на слободу да се лечи.

Стефановић jе оценио и да су стандарди Хашког трибунала потпуно различити.

“Управо због таквог понашања Хашког трибунала покушаваjу да на неки начин дестабилизуjу Србиjу. Нема дилеме, не ради се овде ни о jедном поjединцу, ни о Шешељу, већ о покушаjу дестабилизациjе владе”, истакао jе он.

Kако jе додао, они покушаваjу “да имаjу Србиjу коjа jе слабиjа, коjа неће имати тако добру преговарачку позициjу у диjалогу са Приштином и коjа неће моћи да води самосталну политику”.

Извор: Танјуг