Стефановић: Од почетка године 1.056 кривичних пријава због корупције

Beograd, 9. dcembra 2016.- Potpredsednik Vlade i ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic (na slici) na konferenciji. Povodom obelezavanja Medjunarodnog dana borbe protiv korupcije u Palati Srbije, Agencija za borbu proti korupcije odrzala je konferenciju "Saradnja Agencije za borbu protiv korupcije sa drugim drzavnim institucijama u borbi protiv korupcije". FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Од почетка године МУП је у сарадњи са тужилаштвом поднео 1.056 кривичних пријава због 1.611 коруптивних кривичних дела, рекао је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је, на скупу поводом Међународног дана борбе против корупције, нагласио да је највише кривичних пријава било због злоупотребе службеног положаја, против руководилаца у јавним управама и локалним самоуправама, а да су откривене и злоупотребе у 40 јавних набавки.

“Остварени резултати говоре да је јасно опредељење наше земље да се обрачуна са корупцијом и да нема заштићених”, рекао је министар.

Он је додао да ће влада и министарство на чијем је челу инсистирати на борби против корупције, јер је то болест која угрожава читаво друштво, задаје снажан ударац економији, уништава привреду, прави нестабилно тржиште.

“Земља која се перципира као коруптивна даје сигнал инвеститорима да је прескоче на својој инвестиционој мапи”, нагласио је министар и додао да је потребан јединствен и снажан одговор институција у решавању проблема са којим сесуочавају све земље.

Он је додао да је важно подићи свест код грађана да се мито не подразумева, да се тендери добијају у складу са законом, а не у кафанама, те да су грађани земаља у којима цветају мито и корупција осуђени на сиромаштво и понижење.

Да би Србија наставила економски да напредује, наставља министар, да би плате и пензије расле, држава мора имати нулту толеранцију на корупцију.

Извор: Танјуг