Стефановић: Опозиција Вучићу црта мету на челу

Функционер СНС Небојша Стефановић изјавио је данас да део опозиције и медија практично црта “мету на челу” председнику Александру Вучићу, покушавајући да га окриве за убиство Оливера Ивановића.

Стефановић је указао на ванредној прес конференцији, да при том, ником од њих није стало ни до Ивановића, нити до откривања убица и правде, већ тај случај само користе, тачније злоупотребљавају у политичке сврхе, за наставак кампање против председника.

“На смрти Оливера Ивановића скупљају политичке поене”, рекао је Стефановић и оценио да је ужасно да се било чија смрт користи за потребе дневне политике.

“Несхватљиво је да Шутановац и Ђилас говоре о убиствима у Србији, о криминалу, они који су били на власти када су убијани полицајци, политичари и људи који су се затекли на митингу против власти, у сред Београда, у Јагодини, а не негде где Србија нема ефективну власт”, рекао је Стефановић.

Он је додао да је број убистава када су Шутановац, Ђилас, Јанковић имали власт био застрашујући. Приметио је да се ствара атмосфера у којој је легитимно да сви могу да оптужују председника Вучића, а да он нема право ни да се огласи, нити да одговори, иако није одговоран за било какво убиство или било које друго кривично дело.

”Важно је само да се оптужбе против њега пласирају у јавност, најпре преко друштвених мрежа, а потом доспевају у медије, у јавност, без икакве одговорности, а они који такве ствари пишу, као да су саме по себи неупитне, касније “нестану”, истакао је Стефановић.

Стефановић је подсетио да је Србија одмах и једина показала искрен интерес да се расветли Ивановићево убиство и затражила да учествује у истрази. Жао му је, каже, што опозиција сваког дана шири мржњу против Вучића, а што јој није истински стало до Ивановића.

“Зашто бар у једној реченици у својим саопштењима не траже снажнију истрагу против убица Оливера Ивановића, зашто не врше додатни притисак на међународне институције које то раде на КиМ и не траже снажније да се убице и инспиратори пронађу и казне?”, упитао је Стефановић.

Како каже, ситуација је таква да је Ради Трајковић, Саши Јанковићу, Ђиласу, Шапићу, Шутановцу дозвољено да сваког дана оптужују Вучића, јер стоје иза изјава у којима повезују или Вучића или српски народ или власт са убиством, не нудећи било какве доказе за то. Стефановић је изнео податак да је 2001. године било 215 извршених кривичних дела убиства, а 2017. неупоредиво мање – 76.

“Толико је данас боља и нормалнија ситуација у Србији, а тада су такву атмосферу у друштву инспирисали и Шутановац, Ђилас, Тадић и Јанковић”, рекао је Стефановић.

Он је навео и спотове из 2011. године против тадашњег председника СНС Томислава Николића, Александра Вучића и странке, који су се појављивали на телевизији, а који су били “најгори, најцрњи, најмрачнији спотови против СНС”.

“То је било ‘дивно’, ‘демократија’ какву је Србија требала да види, онако како ју је они замишљају, то су биле ‘дивне околности’ да цртају мете на глави свима, да кажу најгоре могуће ствари. Такву су политику водили, тако су државу водили и размишљали о Србији у то време”, рекао је он и поновио да је “очигледно, данас једино Вучићу забрањено да каже да није убица, да нема везе са тим убиством и да инсистира да се убице пронађу”.

С ким да делимо информације? С Аустралијом?

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да то што Приштина одбија да државни органи Србије буду укључени у истрагу убиства Оливера Ивановића шаље поруку да нешто не желе да поделе са Србијом и њеним органима. Стефановић додаје да се нада да ће једном бити јасно зашто некоме није стало да се српски органи укључе.

“Тиме што одбијају да дају информације упућује јасну поруку да се ту нешто дешава што не желе да поделе са Србијом и њеним надлежним органима” назначио је Стефановић.

Он је на конференцији за новинаре, на питања у вези истраге убиства Ивановића, рекао да је веома тешко о томе нешто рећи, када се нема никаква званична информација.

“Веома је тешко радити када немате ни увид у материјал, нити у процесне радње” рекао је Стефановић и додао:

“Зато инсистирамо свакога дана, за нас је важно да државни органи буду укључени и сматрамо да би то помогло”.

Како је рекао, питање је да ли је то свима у интересу, те додао да се нада да ће када нешто буде разјашњено у вези са тим убиством бити и јасно зашто је некоме било стало да државни органи Србије не буду укључени. Стефановић је поновио да са косовском полицијом, Еулексом, Унмиком нису имали размену, нити увид у камере, нити у форензичку истрагу.

“Звали смо Еулекс и Унмик, који су по међународним прописима задужени да спроводе истраге” рекао је Стефановић и додао да и то што нема одговора и сарадње “нешто говори”.

Поновио је да су они по међународним резолуцијама задужени за стабилност, и за спровођење кривичних истрага на КиМ “и не могу да побегну од тога”, а да ми од њих тражимо да нам дају информације шта се дешава.

“Косово и Метохија је део наше земље” подвукао је Стефановић.

Он је, на констатацију новинара да се Еулекс повукао из истраге и питање зашто је то одлучено, рекао да се “и ми то питамо”.

“Са ким онда да делимо податке? Неће Приштина, неће Еулекс, Унимик… Кога да питамо – Аустралију, кога, пошто смо питали све? Очиглендо је да нису спремни да деле те податке”, навео је Стефановић.

Реагујемо на сваку пријављену претњу на друштвеним мрежама

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да сви којима стижу претње преко друштвених мрежа то треба да пријаве полицији и тужилаштву, који реагују на сваку пријаву.

“Апсолутно се реагује на сваку претњу која се пријави МУП- у и Тужилаштву за високо технолошки криминал. Утврђује се идентитет лица иза неког профила на друштвеним мрежама и против њега се подноси пријава”, рекао је Стефановић.

Он је додао да се често дешава да исти људи прете свима који су на власти, а да се за њих утврди да нису психофизички одговорни за своје понашање. Како каже, Одељење за високотехнолошки криминал поступа по свакој тужби у истом дану, а многи су приведени, против многих су поднете и кривичне пријаве.

“То је обично мала група људи којима није важно коме прете”, рекао је Стефановић и додао да се често прави лажна слика да надлежни органи ништа по том питању не предузимају.

“Ефикасност истраге зависи од тога да ли Фејсбук и Твитер желе да сарађују са нама. Они процењују да ли треба да нам дају податке ко стоји иза профила, јер сматрају да треба да штите права оних који су писали”, каже Стефановић.

Додаје да се, уколико се не добију подаци на тај начин, тражи међународна правна помоћ, али у том случају поступак дуже траје.

Извор: Танјуг