Стефановић: Опозицији нису важни грађани Србије, да јесу не би их пљачкали док су били на власти

 Да ли очекујете да ће Председништво СНС-а на ванредној седници 10. јануара донети одлуку да уз београдске изборе буду расписани и ванредни парламентарни избори?

Главни одбор странке је већ донео одлуку о овом питању. Очекујем да ћемо на седници Председништва разговарати пре свега о томе шта је Српска напредна странка урадила у претходном периоду и шта смо успели да урадимо за грађане Србије. Наравно, разговараћемо и о редовним изборима за Скупштину града Београда.

Одређене опозиционе странке су бојкотовале локалне изборе у Пећинцима, Мионици, Костолцу и Неготину, а исти ти политичари увелико спремају наступ на градским изборима. Зашто им локални избори и локални гласови нису важни, а Београд јесте?

Њима нису важни ни Београд ни Београђани. Да су им важни грађани Србије у ма којој општини живели, понашали би се према њима са поштовањем и не би их пљачкали у времену када су били на власти. Многи су на овим локалним изборима имали потешкоће да скупе довољан број потписа да кандидују листу, а камоли да пређу цензус, па су затим недостатак подршке оправдали са тиме што неће да учествују на изборима. Видећемо како ће проћи и на изборима у Београду, у које полажу све наде и очекују да ће нас убедљиво победити, и шта грађани имају да кажу о томе.

Шта помислите када чујете да се цензус од пет одсто за улазак у Скупштину Београда може лако прескочити кампањом на интернету и друштвеним мрежама?

Ништа није лако када је реч о вољи народа. Свако ко жели да има најмање пет одсто подршке грађана мора озбиљно и упорно да ради. За то су пре свега потребни програм, озбиљни пројекти и да покажете грађанима да радите за њих, а не за себе, и зато нисам сигуран да ће многи успети да дођу до пет посто.

Како Вам звучи тврдња Драгана Ђиласа да никада у политици није примао плату за то што је радио и да нема никакав интерес од бављења политиком?

Пре свега, Ђилас не говори истину у потпуности с обзиром да од 2014. године до данас узима сваког месеца 10.000 динара накнаде као одборник у Скупштини града Београда, на чијој је седници био само једној и то на првој. То да није примао плату док је био на власти звучи веома лицемерно, јер је био власник приватних компанија које су у то време увећавале приходе и итекако имале користи од тога што је он био на власти.

Ђилас тврди да актуелна градска власт и СНС немају да покажу ниједну слику дома здравља или обданишта, које су изградили.

Један од пројеката који смо завршили за годину и по дана је дом здравља на Лабудовом брду који данас на више од 2.000 квадрата и са савременом опремом решава здравствене потребе више десетина хиљада људи. Нажалост, овај проблем нису хтели да им реше готово пола века, а ми смо то завршили за годину и по дана. Да не набрајам даље нове здравствене објекте у Малом Мокром Лугу, насељу Степа Степановић и Јајинцима и све радове који су извођени. Што се вртића тиче, оно што је много важније ми смо повећали капацитет за децу која иду у вртиће. Данас у вртиће иде више од 72.000 малишана, а у Ђиласово време их је било око 59.000. Већ то јасно говори ко заиста хоће нешто да уради за људе у Београду, а не да се слика.

Сви припадници сектора безбедности су одлуком Владе добили по 10.000 динара, а обећано им је и повећање плате од 10 посто. Како оцењујете услове у којима полиција ради и шта је у плану да се они још побољшају?

– Услови нису идеални, али су свакако бољи него што су били раније, и у наредној години ће бити знатно побољшани. Осим нових возила и униформи које су добили у прошлој години, полицајци ће у 2018. имати увећану плату за десет одсто, стићи ће им још нових возила, имаће прилику да реше своје стамбено питање по најповољнијим условима и трудићемо се да побољшамо услове у зградама у којима раде.

Припадници САЈ-а, београдског Одреда Жандармерије, Полицијске бригаде и Интервнетних јединица полиције недавно су вршили гађање из усавршених модела пушака и пиштоља, које је произвела домаћа војна наменска индустрија. Они ће тестирати ово наоружање, међу којима су аутоматска пушка, пиштољ и аутомати. Да ли то значи да ће полиција добити ново, савремено наоружање?

Свакако планирамо да заменимо један део старог наоружања, које припадници полиције носе већ годинама. Важно је и да на тај начин допринесемо њиховој ефикасности у извршавању редовних задатака и бољим условима рада. Од изузетног је значаја и то што је реч о домаћој индустрији, јер ћемо тиме добити и бољу опремљеност полицајаца и уштеде за нашу земљу.

Још један трагичан случај породичног насиља, који се овог пута завршио самоубиством насилника, недавно се десио на Новом Београду. И у прошлој години имали смо крвава убиства жена и деце, како ћете стати на пут породичном насиља?

Сматрам да је Закон о спречавању насиља у породици, који је Влада Републике Србије усвојила у новембру 2016. и који је почео да се примењује у јуну 2017. године, донео важне помаке у решавању овог друштвеног проблема и смањио број породичних убистава. Овај Закон је такође дао полицији већа овлашћења и од његовог ступања на снагу, дакле од 1. јуна до 31. децембра прошле године, полиција је изрекла укупно 13.808 хитних мера, од чега је 9.339 привремених мера забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој, док је 4.469 привремених мера удаљења учиниоца из стана. Мишљење је и организација, које се баве пружањем помоћи жртвама, да су се жене охрабриле да пријаве насиље, а верујем да смо овим мерама спречили бар неке трагичне исходе. И овога пута желим да поручим свим женема да не трпе насиље, да одмах пријаве насилнике и да не ризикују своје животе.

У последње време смо сведоци и вршњачког насиља међу децом. С обзиром да су у питању малолетна лица, често млађа од 14 година, на који начин се полиција суочава са таквим инцидентима? Шта предузимате по том питању?

Полиција, тужилаштва и судови санкционишу малолетнике старије од 14 година, док су млађи од 14 година, да вас подсетим, кривично неодговорни. Међутим, много важније је да сви заједно учинимо све да до таквих случајева насиља не дође. Вршњачко насиље нећемо решити само санкцијама, родитељи морају да се баве својом децом и њиховим васпитањем. Када је реч о Министарству унутрашњих послова, ми покушавамо да допринесемо решавању овог проблема и кроз превенцију. На нашу иницијативу од 1. септембра прошле године у школе је уведен факултативни предмет Основи безбедности деце, који је намењен деци четвртих и шестих разреда свих основних школа у Србији. Полицијски службеници одржали су деци до сада 20.815 часова на којима су, између осталог, дали све од себе да науче ту децу да је насиље неприхватљиво.

У оквиру пилот пројекта „Безбедан град“, започето је обнављање видео надзора, односно замена старих камера МУП-а, које већ постоје у Београду. Да ли ће се помоћу тих камера моћи идентификовати тражена лица?

Реч је о пилот пројекту “Безбедан град”, који је започео у Београду, где ће бити тестиран. Пројекат у првој фази подразумева замену старих камера новим, које су неупоредиво веће резолуције, и које ће имати могућност бољег зумирања таблица и употребе новог софтвера који ће моћи да аутоматски детектује таблице, возила, па чак ако се то покаже сврсисходно и у складу са законом, и препознавање лица. То ћемо тек размотрити, али ова пракса се примењује у многим најразвијенијим земљама. На тај начин би полиција свакако ефикасније вршила претрагу лица за којима судови расписују потраге.

Хапшење Милана Зарубице заједно са још 7 дилера свакако је вест која је највише одјекнула у безбедносним круговима. Он се може сматрати и највећим уловом српске полиције у протеклој години. Колико је тешко ухапсити криминалце овако високог ранга?

Милана Зарубицу су бројне стране службе означиле генијем за производњу синтетичке дроге, а овог пута је производио нову синтетичку дрогу “каптагон”, коју користе и борци ИСИС-а. У акцији је заплењено око 300 килограма дроге и откривене су две лабораторије за производњу. Истрага и праћење ове групе трајали су скоро годину дана. На откривању и процесуирању ове организоване криминалне групе која има бројне спрецифичности радили су искусни оперативци, који су у МУП-у дуги низ година, и који су заиста уложили огроман труд, заједно са колегама из Македоније, да би те људе привели правди.

 

извор: srbijadanas.com