Стефановић осудио Вилићеву изjаву о одговорности за напад

nana2

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић данас jе наjоштрио осудио изjаву директора Дирекциjе за координациjу полициjских тела БиХ Mирсада Вилића да одговорност за напад на српског премијера у Поточарима, сносе припадници његовог обезбеђења, односно главни пратилац премиjера.

“Срамотна jе оцена Вилића да су припадници обезбеђења председника Владе Србиjе одговорни за то што се десило премиjеру Вучићу у Поточарима. Недопустиво jе да Вилић не покаже ни трунку одговорности и професионализма, посебно имаjући у виду чињеницу да jе само захваљуjући присебности премиjеровог обезбеђења спречено убиство”, нагласио jе Стефановић.

Oн jе констатовао да jе полициjа федерациjе БиХ морала да пружи адекватну и jеднаку заштиту свим штићеним личностима на овом скупу, наведено jе у саопштењу MУП-а.

“Подсећамо да jе земља домаћин дужна да обезбеди заштиту и сигурност сваког свог госта, а поготову премиjера jедне државе. Aлександар Вучић, држава Србиjа, као ни његово обезбеђење нису бирали руту кретања, непосредно обезбеђење, као ни место одржавања комеморативног скупа”, истакао jе Стефановић.

Oн jе подсетио да су управо федерални органи БиХ инсистирали да они врше обезбеђење премиjера Србиjе и било какво саопштење или покушаj пребацивања одговорности не могу сакрити ове чињенице.

“Ниjе посао обезбеђења да процењуjе да ли jе боље да премиjера у главу погоди флаша или каменица, да ли jе боље да га удараjу или линчуjу, већ да уради све да се тако нешто никада не догоди и да гост у тоj држави буде потпуно заштићен”, поручио jе Стефановић.

Oн jе закључио да jе jасно да овде нема професионализма, па ни искреног каjања због покушаjа убиства премиjера Србиjе. “Плашим се да ће изостати и озбиљна истрага и да починиоци овог тешког кривичног дела, као и организатори и инспиратори, никада неће одговарати“, закључио jе Стефановић.

Извор: Танјуг