Стефановић: О законима МУП-а кад Скупштина процени

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић ће на најбољи начин проценити када је тренутак да закаже седницу на којој ће се разматрати измене закона о јавном реду и миру и о безбедности у саобраћају, које је МУП већ доставио парламенту, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Навео је да очекује да ће парламент у догледно време расправљати о изменама та два закона, које је МУП доставио Скупштини у редовном поступку.

Упитан како тумачи то што седница парламента на којој би се расправљало о тим законима није заказана иако су раније предлози закона достављени Скупштини, Стефановић је новинарима рекао да је посао извршне власти да предложи законе парламенту, а да је Скупштина та која процењује када је најбољи моменат да се закаже седница.

Када, каже, Скупштина буде проценила да за то постоје услови, седница ће бити заказана.

“Надам се да ће бити у догледном року. Биће ми задовољство да дођем и разговарам са посланицима и пре саме седнице, а наравно на седници да изнесемо све аргументе за сто мислимо да су добри закони”, рекао је Стефановић.

Раније је било најава да ће те законе парламент усвојити до краја године, а Стефановић наводи да када је он био председник парламента процењивао је на основу околности које су биле у том тренутку.

“Не желим да дајем процене. Маја Гојковић је способан председник Скупштине, верујем да ће она на најбоји начин проценити када је тренутак за седницу”, рекао је Стефановић одговарајући на питање да ли као бивши председник Скупштине има разумевање за то што још нема седнице на којој би се разматрали закони које је предложио МУП.

Навео је и да ти закони нису упућени у процедуру по хитном поступку, те да посланици некада имају и више месеци да размотре предложене законе пре заказивања седнице.

Тиме ће бити, каже Стефановић, избегнута прича о томе да ли су посланици имали довољно времена да размисле о закону и о амандманима.

 Биће још смена у нишкој полицији

После разрешења начелника полиције у Нишу, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најављује још смена у нишкој полицији због нерешавања случајева паљења седам аутомобиле у том граду за последњих неколико месеци.

Стефановић је рекао да је био забринут и да није био задовољан брзином решавања тих случајева и тиме што нема резултата, те да је од директора полиције Владимира Ребића тражио да примени све мере, укључујући и разрешење начелника Полицијске управе у Нишу, што је и учињено.

“Тиме смо желели да пошаљемо сигнал грађанима и свима у полицији да су резултати ти који неке људе држе на неким местима. Ово неће бити једина смена у Нишу, то ће бити шира акција у којој ће више људи бити разрешено”, рекао је Стефановић на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове на којој је представио извештај о раду МУП од јула до септембра ове године.

Рекао је да жели да се дође до тога ко је палио аутомобиле, да има нека сазнања у вези са тим, али да она ништа не значе док нема конкретних доказа који би могли бити достављени тужилаштву.

Од јула до септембра 10 убијених у породичном насиљу

У Србији је од јула до септембра било 10 жртава породичног насиља, у коме је убијено шест жена и четворо мушкараца, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

На седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове, Стефановић је рекао да је од јула до септембра било 2.119 пријава за породично насиље што је, каже, скоро 20 одсто више него у истом периоду прошле године.

Навео је да је од јула до септембра донето укупно 7.847 хитних мера, од чега 2.558 мера привременог удаљења насилника из стана и 5.289 привремене забране приласка насилника жртви.

Стефановић је навео и расте поверења жртава у надлежне институције које се у све већем броју случајева одлучују да насиље и пријаве.

Не кријемо ништа о случају “Херцеговачка”

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да полиција нема шта да крије у вези са извештајем Сектора унутрашње контроле о случају “Херцеговачка”, те да ће, када буде завршен, извештај бити достављен прво надлежном тужилаштву.

На питање Инсајдера зашто та редакција није добила тај извештај ни после решења Повереника за информације од јавног значаја и шта се крије, Стефановић је рекао да се не крије ништа.

“Када бисте ви добили тај извештај пре тужилаштва и када бисте објавили податке пре него што тужилаштво добије тај извештај, кад буде потпуно готов, ви бисте могли објављивањем тог извештаја да упозорите могуће извршиоце дела да боље припреме своју одбрану. Зашто бисмо то желели. Шта је у интересу јавности и грађана да ви то први објавите, да ви упозорите извршиоце могућег кривичног дела да се боље припреме”, упитао је министар.

Стефановић каже да не може да разуме да неко има жељу да пре него што поступак крене, то објави из било ког ражлога, да ли због већег тиража, читаности или гледаности.

“То ми је просто невероватно”, додаје министар.

Упитан када ће бити завршен тај извештај, Стефановић каже да он “не управља тим процесом”.

Упитан о изјави потпредседника СНС Милоша Вучевића поводом ослобађајуће пресуде за бившег министра привреде Предрага Бубала, те да ли ту изјаву његовог страначког колеге тумачи као притисак на суд, Стефановић је говорио о примерима.

“Дође до напада на полицајца, угрожен му је живот, нанете лакше или тешке повреде и онда тај дрипац оде пред суд и суд га казни на условну казну или му да наногицу или му да врло благу казну. Полицајци се питају, кад ухапсе неког са илегалним оружјем и онда то лице не буде чак ни затворски кажњено, онда се ми питамо каква порука се шаље од судова и полиције грађанима”, наводи Стефановић.

Поставља се, каже, питање каква је судска пракса и шта је то што правосудни систем поручује грађанима.

Немамо проблем да проверимо уговоре са Кип лајт

Полиција нема проблем да по предлогу тужилаштва провери сваку набавку, укључујући и уговоре о набавци осветљења са фирмом “Кип лајт”, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Оговарајући на питање шефа посланичке групе СДС Марка Ђуришића о набавци новогодишње јелке за 83.000 евра која је постављена у Београду и навода да је очигледно реч о корупцији, Стефановић каже да претпоставља да Ђуришић мисли на Тадића, Шапића или Ђиласа пошто су, додаје, уговори са “Кип лајтом” од 1999. до 2012. “били много озбиљнији и много већи”.

“Побринућу се да видим да ли је неко од тих лица за процесуирање и шта је одговорност тих лица у различитим набавкама осветљења и по ценама по којима су набављана, а све оно остало што буде тужилаштво предложило, ми ћемо то проверити”, каже Стефановић.

Немамо проблем да проверимо сваку набавку и до 2017. године, додаје министар.

Након што је јавност сазнала да је јелка купљена од “Кип лајта” за 83.000 евра, градоначелник Београда Синиша Мали је наложио раскид уговора са том фирмом, која је потом саопштила да ће јелку поклонити грађанима.

Пад криминалитета, нове мере за несавесне возаче

У Србији је од јула до септембра забележен пад криминалитета, ове године се очекује рекордна заплена разних врста дроге, а предвиђене су и нове мере за несавесне возаче које укључују обнављање видео-надзора саобраћајница, односно замену старих, новим савременијих камерама, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Представљајући извештај о раду МУП-а од јула до септембра ове године на скупштинском Одбору за одбрану и безбедност, Стефановић је истакао да је борба против корупције и даље у врху приоритета, те да је за три месеца откривено 386 кривичних дела са елементом корупције.

Навео је и да је за три месеца за 30 одсто повећано откривање кривичних дела из домена високотехнолошког криминала, да је међу њима највише злоупотреба и фалсификовање картица, те да у Одељењу за високотехнолошки криминал раде посвећени професионалци.

У случају претњи преко друштвених мрежа, Стефановић каже да ту има извесних проблема јер централе друштвених мрежа веома споро одговарају на полицијске захтеве, те да се у таквим случајевима посеже и за међународном правном помоћи.

“Нажалост, истраге трају месецима, то ствара одређени проблем, у јавности се ствара перцепција да се не предузимају мере, а реагујемо одмах по претњама на друштвеним мерама. Аутоматски се покреће истрага али резултати не зависе само од нас”, каже Стефановић.

Наводи да је од јула до септембра откривено за петину више кривичних дела злоупотреба положаја одговорног лица и за 15 одсто више кривичних дела злоупотреба службеног положаја, у односу на исти период прошле године.

Када је реч о општем криминалитету, Стефановић је рекао да се бележи позитиван тренд у смањењу кривичних дела, да је од јула до септембра забележно шест одсто мање кривичних дела против живота у односу на исти период прошле године, те да је смањен број убистава и тешких убистава.

У том периоду, додаје, расветљена су два тешка убиства у покушају и наводи да је око 70 одсто убистава извршено ватреним оружјем у нелагалном поседу.

Каже и да малолетнички криминал показује тенденцију смањења, те да је за три месеца ове године забележено око девет одсто мање малолетних учинилаца кривичног дела.

У укупној стопи криминалитета, каже Стефановић, малолетнички криминал је од јула до спетембра смањен на 6,1 одсто, док је у истом периоду прошле године био 6,7 одсто.

Од јула до септембра, наводи министар, расветљено је око 82 одсто разбојничких крађа, а у оквиру борбе против сиве економије скоро три пута је била већа заплена дувана у односу на исти период прошле године када је забележан рекордна заплена.

Број пријава за кршење јавног реда и мира је од јула до спетембра смањен за око 21 одсто у односу на прошлу годину.

У том периоду, каже министар, било је скоро 9.965 јавних скупова од чега око 83 одсто спортских манифестација, као и три велика догађаја – Егзит, Бирфест и сабор трубача у Гучи.

Безбедност на граници је стабилна, наводи Стефановић и додаје да су од јула до септембра поднете пријаве против 265 лица због илегалног преласка границе.

Када је реч о безбедности саобраћаја, Стефановић каже да је од јула до септембра забележно 9.479 саобраћајних несрећа што је, додаје, за два одсто више него у истом периоду прошле године.

Навео је да се од скоро примењује и мерење просечне брзине возила на наплатним рампама, те да је активна служба пресретача на путевима.

“Најјефтиније је поштовати прописе, ништа не кошта, вежите појас”, каже Стефановић.

Министар је рекао да ће старе камере за видео-надзор саобраћаја бити замењене новим у оквиру пилот пројекта “Безбедан град”, а које ће бити веће резолуције и техничких могућности.

Нове камере, каже, омогућиће да се аутоматски врши бележење брзине и да се на основу прекорачења казне шаљу на кућну адресу.

Истакао је добру сарадњу полиције са Европолом и Интерполом и указао на резултате рада у области европских интеграција када је реч о испуњавању акционог плана за поглавље 24.

Након расправе, скупштински одбор је усвојио извештај о раду МУП-а од јула до септембра и предложио парламенту да потврди Споразум са Грчком о међусобном признавању возачких дозвола.

 

Извор: Танјуг