Стефановић: Патриотизам се не мери висином дневнице

03-1

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је данас да Србија модернизује своју војску и полицију, а да људи којима је читав патриотизам стао у висину дневнице не разумеју нити безбедносни апарат нити потребе грађана Србије.

– Активности које је Министарство унутрашњих послова предузимало у овој години, уз велику подршку премијера и владе, омогућиле су да обновимо комплетан састав наших борбених возила – рекао је Стефановић наводећи да је више од 40 оклопних транспортера, који штите животе припадника Жандаремерије и полиције, у простору са највећим изазовима, обновљено и модернизовано.

Према његовим речима успешно је спроведена модернизација опреме и заштите за људе који раде најтеже задатке, купују се нова патролна возила за полицију и улази у поступак за наредну годину у којој ће патролна возила, која имају од 10 до 20 година и прешла велику километражу, бити обновљена или замењена новим.

– Успели смо да обезбедимо да полицајци више не чекају осам или десет година за нове униформе, да их добијају редовно. Један већи број људи ће у наредној години добити нове униформе и то већ у првих неколико месеци – најавио је министар.

Он је истакао да су обезбеђена средства за те намене, те да је влада одобрила додатна средства поред оних које Министарство има у буџету.

Министар Стефановић је захвалио свим људима у саставу полиције који схватају да својим радом директно доприносе да грађани Србије буду безбедни.

– Огроман рад и труд, залагање, су нешто због чега дугујемо захвалност људима из полиције који даноноћно раде на томе да Србија буде стабилна и безбедна. Захвалио бих се и свима који разумеју да је суштина политике борба за сопствену земљу, њену стабилност и безбедност, а не борба за висину дневнице – подвукао је Стефановић.

– Ако је читав патриотизам стао у висину дневнице онда се плашим да људи који тако размишљају не разумеју шта значи безбедносни апарат и Србија – указао је министар унутрашњих послова.

Он је поручио и да ће влада наставити да се бори да материјални положај војске и полиције буде бољи и додао:

– Као што смо се изборили да уз помоћ премијера добијемо и ове године пет одсто повећања плата, и то другу годину заредом.

Важно нам је, наставио је Стефановић, да људи схвате да то радимо из реалних извора.

– Ми данас имамо модерне авионе које добија наша војска, унапређење наших оклопних возила, добијамо нове униформе, панцире, успевамо да држимо корак са нашим регионом и будемо неко ко брине о комплетној безбедности Републике Србије – истакао је он.

Према његовим речима због тога је битно да се захвали синдикатима и свим људима који на озбиљан начин сагледавају потребе Србије, који своје задатке схватају тако да штите грађане Србије и да им је то првенствена обавеза.

– Захвалан сам на томе што даноноћно раде не размишљајући колико је њима лако, лепо и лагодно, него разумевајући да је прво потребно да подигнемо нашу земљу, да оно што се годинама уништавало обновимо, што и радимо, и онда можемо да кажемо да смо задовољни стањем безбедности и оним што Србија чини – нагласио је Стефановић.

Чини ми се да смо успели да у региону постигнемо такву врсту стабилности да нико не може да угрози безбедност наше земље, значајно смањимо број кривичних дела, али и обезбедимо да се људи на улици осећају безбедно и сигурно, као и странци који долазе, они који планирају да прославе код нас новогодишње празнике осећају ту безбедност и радо долазе у нашу земљу, закључио је министар.

 

извор: Информер