Стефановић: Повећан броj миграната, око 34.000 људи трази азил у Србиjи

SMинистар унутрашњих послова Србиjе  Небоjша Стефановић изjавио jе данас на заjедничком састанку представника полициjа Србиjе, Немачке, Aустриjе, Mађарске и Бугарске, да jе од почетка године значаjно повећан броj миграната коjи пролазе кроз нашу земљу и да jе више од 34.000 људи изразило намеру да затражи азил у Србиjи.

Стефановић jе, на састанку посвећеном решавању проблема ирегуларних миграциjа, указао да наjвећи броj тих људи ниjе поднео захтев за азил, jер Србиjу третираjу као земљу транзита на путу ка Немачкоj, Шведскоj, францускоj и неким скандинавским земљама, саопштило jе Mинистарство унутрашњих послова.

“За проблеме илегалних миграната потребно jе пронаћи практично решење и конкретне методе коjе ће помоћи да заштитимо државне границе, а да истовремено поступимо законито и да људима коjи долазе из ратом захваћених подручjа, а коjи испуњаваjу услове, право на азил и омогућимо”, навео jе Стефановић.

Oн jе колеге из Немачке, Aустриjе, Mађарске и Бугарске замолио за подршку и помоћ у виду технике – термовизиjских камера, возила, сензора, али и људства коjе може ефикасниjе и боље да помогне у евиденциjи и контроли ирегуларних миграната.

“Србиjа, као кандидат за чланство у EУ, спремна jе да поднесе своj део терета”, рекао jе Стефановић истакавши да jе српска полициjа поуздан и одговоран партнер и да европске колеге могу да рачунаjу на њену подршку.

Стефановић jе подсетио да jе MУП предложило да jедан броj припадника аустриjске, немачке и мађарске полициjе са српским колегама патролира на граници са Mакедониjом.

Извор: Танјуг