Стефановић: Подршка “Tамарином закону” и закону о оружjу

NEBOJSA STEFANOVIC, ZORICA LONCAR KASALICA I PREDRAG MARIC

Посланици владаjуће коалициjе и опозициjе подржали су  усваjање такозваног “Tамариног закона” коjи треба да повећа безбедност грађана и обjеката када jе реч о заштити од пожара и тако спречи да се понови страдање младих.

Подршку Предлогу закона о оружjу и мунициjи, о коме се такође расправља, опозициjа jе усвоjила усваjањем њихових амандмана.

Наводећи да нова решења из “Tамариног закона” треба да повећаjу безбедност грађана, спрече злоупотребе и омогуће ефикасну контролу оружjа, министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић оценио jе да jе расправа у парламенту конструктивна и да иде у добром правцу, jер се сви труде да предлозима допринесу бољим законским одредбама.

Mинистар jе наjавио прихватање сваког доброг предлога и пажљиво разматрање сваког амандмана коjих jе, како jе рекао, до сада уложено 93.

Стефановић jе навео да ситуациjа ниjе идеална , али да постоjи настоjање да броj трагедиjа буде мањи, наводећи да статистика показуjе добар тренд пада извршених кривичних дела оруђем и оружjем.

Наjављући оперативниjи рад на терену, Стефановић каже да прихвата предлог да оружани лист, уместо пет година, како jе првобитно било предвиђено, важи десет година, али да остаjе решење да здравствено уверење за поседовање и ношење оружjа важи пет година.

На питање посланика ДС Драгана Шутановца да ли се размишља о увођењу биометриjског оружаног листа и дозволе, министар полициjе jе одговорио да су предвиђени биометриjски документи за држање и ношења оружjа.

Министар Стефановић jе прецизирао да ће постоjати само jедна дозвола за ношење оружjа, да ће се у биометриjским подацима видети коjе све оружjе легално поседуjе jедан грађанин, али да сваки комад оружjа неће имати посебну дозволу.

Стефановић jе прихватио предлог да се предвиди да се нестанак оружjа приjави одмах, али да остаjе и прецизирање да се то учини наjдаље до 48 сати.

У расправи о законским предлозима посланица СНС Mариjа Oбрадовић рекла jе да jе циљ Предлога закона о оружjу и мунициjи ефикасна контрола поседа и промета оружjа, спречавање злоупотрбе, повећање безбедбости, као и омогућавање легалним и савесним власницима поседовање и коришћење оружjа по закону, као што су колекционари и ловачка друштва.

Према њеним речима, уводе се два нова услова за добиjање дозволе за поседовање оружjа – здравствена способност и оправдан разлог за поседовање односно ношење оружjа.

http://https://www.youtube.com/watch?v=Dh0GPioxZVA&feature=youtu.be

Извор: Танјуг