Стефановић: Пожртвованост ватрогасаца не познаје границе

sef071114-vatrogasci-v-01

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је на стручном скупу посвећеном обележавању 180 година постојања ватрогства у Србији да су током мајских поплава ватрогасци потврдили да њихово пожртвовање не познаје границе и да су спремни да жртвују сопствене животе како би спасили животе других.

„Оно што је на мене оставило дубок утисак, нарочито у периоду након што сам преузео Министарство унутрашњих послова, била је несвакидашња храброст коју су показали ватрогасци спасиоци“, рекао је министар Стефановић и подсетио да је око 3.200 припадника ватрогасно-спасилачких јединица изнело велики терет и да су били међу најангажованијима.

„Иза њих су остале бројне непроспаване ноћи у којима се ниједног тренутка нису пожалили на умор. Захваљујући њима евакуисано је и спасено више од 13.000 људи“, рекао је министар и додао да ватрогасци не бирајући временске прилике, први прискачу у помоћ грађанима, било да је реч о пожарима, земљотресима, саобраћајним незгодама или снежним мећавама.

Указавши да је свестан нових изазова и ризика са којима се суочава не само наша земље и регион, већ и читав свет, министар Стефановић је рекао да због тога улога ватрогасно спасилачких јединица добија још више на значају.

„Они су брана набујалим рекама, вода за ватрену стихију, најјачи бедем у заштити грађана и њихове имовине. Уверен сам да ће припадници Сектора за ванредне ситуације и даље показивати примере несебичног залагања, пожртвовања и солидарности“, нагласио је министар.

Подсетивши на храбри подвиг ватрогасца Дејана Лазаревића који је из набујале Јасенице спасио Љубишу Урошевића и за кога је, нажалост, та акција била кобна, Стефановић .је истакао да је Лазаревић парадигма онога што је ватрогасно-спасилачка служба данас.

Извор: Министарство унутрашњих послова