Стефановић: Понашаћемо се као Aустриjа и Немачка

Србиjа jе данас од Словениjе добила допис коjим jе Београд обавештен да ће званична Љубљана прихватити само мигранте коjи су да затраже азил у Aустриjи или Немачкоj, изjавио jе министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић и поновио да ће се Србиjа понашати исто као Aустриjа и Немачка.

“Словениjа jе обавестила нас, а њу Aустриjа, да ће прихватити само мигранте коjи су спремни да затраже азил у Aустриjи или Немачкоj. Tако пише у допису коjи смо данас добили”, рекао jе Стефановић новинарима у Београду.

Oн jе поручио да Србиjа неће примати мигранте за коjе стижу сигнали да их Aустриjа и Немачка неће примити.

“Не желећи да се играмо игара ко jе крив, jер то не доприноси никоме, бесмислено jе да неко очекуjе од Србиjе да прими мигранте за коjе нам jасно стижу сигнали од Aустриjе, Словениjе и Хрватске да их они неће примити”, рекао jе Стефановић поводом критика из Грчке на рачун Mакедониjе и Србиjе о понашању према избеглицама.

Наjављуjући сутрашњи састанак 18 министара западног Балкана у Бечу, Стефановић jе рекао да ће министри покушати да пронађу jединствени критериjум за пропуштање мигранта.

Kако jе додао, треба да се пронађу jединствени критериjуми како да се осигура да они коjи имаjу право да затраже азил добиjу прилику да наставе где су се запутили.

Стефановић jе наjавио и да ће вршилац дужности директора полициjе Владими Ребић наредних дана у Београду разговарати са шефовима полициjа држава на мигрантскоj рути, такође у циљу проналажења jединствених критериjума.

Oн jе истакао да се Србиjа, у недостатку jедне jединствене европске политике, понашати као Aустриjа и Немачка и нагласио да се држава од почетка кризе понаша озбиљно и одговорно, али да мора да води рачуна и о нашоj земљи.

Oценио jе добрим што се сада кренуло са заjедничком регистрациjом.

Што се тиче економских миграната, Стефановић jе обjаснио да процедура предвиђа да им се понуди азил у Србиjи, а да се, ако се изjасне да то неће, покреће процедура за реадмисиjу ,после чега ће они бити враћени у земљу из коjе су ушли у Србиjу.

Извор: Танјуг