Стефановић посетио мигранте: Желимо да се осећате безбедно

stefnvch_mgrnt_pok_2508

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић обишао jе импровизовани камп миграната у парку код Aутобуске станице у Београду и поручио да ће се полициjа постарати да се они, као и туристи и грађани српске престонице, осећаjу безбедно.

Стефановић jе, после обиласка кампа и разговора са мигрантима из ратом захваћених земаља Блиског и Средњег истока, рекао да Србиjа наставља да буде добар домаћин људима коjе jе мука натерала да прођу кроз нашу земљу.
“Oвде смо како бисмо се уверили да jе очувана безбедност ових људи и наших грађана. Полициjска управа за Београд обезбедила jе 24-часовно присуство полициjе у овом делу града, коjима мигранти и наши грађани увек могу да се обрате. Наши припадници ће даноноћно патролирати Београдом и потрудићемо се да се ови људи, тако и туристи и наши грађани осећаjу приjатно”, поручио jе Стефановић.

Oн jе додао да му jе драго што jе у разговору с мигрантима чуо да, у односу на остале државе, наjвише цене поступање српске полициjе.
“Наша jе дужност да, као земља, покажемо да смо добри домаћини, да jеднако бринемо о сваком ко уђе у нашу земљу и да смо хумани људи коjи препознаjу оне коjима jе помоћ потребна”, рекао jе Стефановић.

Према његовим речима, Србиjа ће наставити с напорима мигрантима олакша транзит.
“Наши капацитети нису толики да можемо да обезбедимо смештаj повећаном броjу људи, колико их долази у Србиjу, али трудићемо се да им кроз активности министра Вулина и Kомесариjата за избеглице олакшамо што jе више могуће и пружимо додатну медицинску помоћ и храну”, рекао jе Стефановић.

На констатациjу новинара да поjедини таксисти питаjу зашто им jе забрањено да превозе мигранте, Стефановић jе обjаснио да то могу да чине само они превозници коjи имаjу уговор са Kомесариjатом за избеглице, али да не зна конкретне детаље у вези с тим, jер се полициjа не бави транспортом у том смислу.
“Имали смо много злоупотреба и лихварског понашања. Наплаћиване су им вишеструко веће цене. Oснов jе да се ради са компаниjама коjе плаћаjу таксе и дажбине у складу са законом, коjе имаjу уредно приjављене раднике и коjе се понашаjу домаћински и пристоjно према овим људима”, рекао jе министар унутрашњих послова.

Стефановић: Икрашев пуштен из притвора

Након саслушања сведока осумњичени је пуштен из притвора. Притвор није казнена мера већ мера којом се обезбеђује да окривљени или осумњичени присуствује судском претресу. У овом случају притвор је одређен по основу да не може да утиче на сведоке. Ти сведоци су саслушани и остали су при својим исказима из првих саслушања. Исказе су дали пред тужиоцем тако да више не постоји разлог да притвор буде на снази. Тужилаштво, односно, суд је одлучио да осумњиченог пусти да се брани са слободе. Нема никаквог недостатка доказа и нема говора о одбацивању било чега, само се ради о томе да ће се наставити његова одбрана са слободе и биће судски процес. Суд ће одлучити да ли је крив или не – рекао је министар полиције Небојша Стефановић.

Извор: Танјуг