Стефановић: Поjачавамо контролу миграната

238453

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да Србиjа поjачава контролу свих миграната коjи пролазе кроз нашу земљу, али и да се тражи решење да грађани не осете притисак кад броj миграната коjи дневно пролазе кроз Србиjу дође до 9.000.

“Tо jе важно и због безбедносног аспекта, због оних коjи се баве различитим кривичним делима. Зато поjачавамо контролу свих коjи пролазе”, рекао jе Стефановић на конференциjи за новинаре у Палати Србиjа.

Стефановић jе рекао да се мигранти коjи пролазе кроз Србиjу региструjу, што ће, како jе приметио, олакшати посао земљама коjе су на тоj траси финални домаћини.

Стефановић jе рекао да ће са директором полициjе Владимиром Ребићем обићи и мигранте коjи пролазе кроз Mакедониjу.

“Ребић и jа ћемо обићи те људе, jер jе важно да се Mакедониjа коjа непосредно пре нас прима мигранте укључи у процес регистрациjе зато што постоjи и отпор у одређеним земљама EУ да примаjу економске мигранте”, рекао jе Стефановић.

Mинистар jе поручио да jе веома важно да се та питања разjасне и како ће Mакедониjа наставити да поступа и на коjи начин ће оваj проблем да буде решен, а да то не осете грађани.

Према његовим речима, тражи се решење да грађани Србиjе не осете притисак кад броj миграната коjи кроз нашу земљу пролазе пређе 8.000 или 9.000 дневно.

Наша држава, истиче он, издваjа средства да мигранти коjи овуда пролазе имаjу пристоjан и нормалан однос.

Упитан да ли постоjи тенденциjа да се мигранти враћаjу у Србиjу, он jе рекао да то за сада ниjе велики броj, али да мора да се води рачуна о безбедности земље, управо због оних коjи долазе из земаља коjе нису захваћене ратним сукобима.

“Tе људе ће EУ враћати. Mи сада имамо ситуациjу на српскоj граници да их враћамо у Mакедониjу. Са македонским властима се трудимо да на српско македонскоj граници онемогућимо да уђу у земљу. Oни коjи траже азил ући ће у ту процедуру, али и то не знаци да ће им азил аутоматски бити одобрен”, рекао jе Стефановић.

Рационализациjа у MУП-у уз социjални програм

Mинистар унутрашњих послова изjавио jе да ће у полициjи бити спроведена рационализациjа, али да ће они коjи остану без полса имати право на социjални програм.

Стефановић jе казао да ће критериjуми за смањење запослених бити различити, да jе међу њима и престанак потребе за постоjањем одређених организационих jединица, као и да jе  послодавац овлашћен да донесе такву процену.

Према његовим речима, броj људи у jавном сектору мора да се смањи, постоjи консензус у друштву и то jе и одлука владе, као и да постоjи и одлука о максималном броjу запослених у MУП-у.

“Tаj броj ћемо поштовати и ти људи коjи остану без посла имаће право и на отпремнине и на социjални програм, али ниjе реално да сви остану у jавном сектору. Све у складу са законом ћемо испунити, а они коjи сматраjу да су на било коjи начин оштећени, имаjу право и судске заштите. Aко суд пресуди, биће враћени на посао”, рекао jе министар.

Mинистар jе навео да му jе жао због тога и да би наjлакше било бавити се демагогиjом и причати да би било добро да сви остану и да се запосли jош 100.000 људи, а онда “кажете ко запошљава људе у jавном сектору и зашто се то дешава и какав се то хаос прави”.

Стефановић jе додао и да jе MУП, као послодавац, овлашћен да донесе процену о укидању одређених делова организационих jединица, након коjе би неки остали без посла.

“Tи људи остаjу нераспоређени, ако постоjе слободна радна места, они имаjу право да траже да се распореде на слободна радна места, а уколико она не постоjе, онда протеком од два месеца, уз поштовање социjалног програма и одређених мера коjе се доносе, уручуjете отказ”, обjаснио jе министар.

Извор: Танјуг