Стефановић: Поjачана дежурства полициjе на граници

DSC_5574

Полициjа Србиjе, Mађарске, Aустриjе и Немачке постигле су данас договор о већоj сарадњи кад jе реч о спречавању илегалне миграциjе, а министар унутрашњих послова Србиjе др Небоjша Стефановић позвао jе мигранте са Kосова и Mетохиjе да не продаjу своjу имовину jер ће њих 99 одсто бити враћено.

http://https://www.youtube.com/watch?v=LsSg55TfguQ

Стефановић jе, после састанка са директором Савезне полициjе Немачке Дитером Романом, директором полициjе Mађарске Kарољем Папом и делегациjом полициjе Aустриjе, рекао да ће на српско-мађарскоj граници ускоро, поред регуларне граничне полициjе, дежурство почети и жандармериjа, али и полициjа опште надлежности.

“Да бисмо заштитили зелени део границе, полициjа ће повећати броj припадника граничне полициjе на граници са Mађарском, а од данас се прикључуjе и део жандармериjе, полициjе опште надлежности, а биће поjачане и граничне патроле”, рекао jе Стефановић.

Стефановић jе истакао да jе са колегама из Немачке, Aустриjе и Mађарске договорено да стручњаци из тих земаља помогну српскоj и мађарскоj полициjи у спречавању илегалне миграциjе, као и да за то обезбеде техничка средства, односно термовизиjске камере.

Стефановић jе нагласио да ће бити поjачана сарадња и у области криминалистичке полициjе како би се открили криjумчари.

Небојша Стефановић jе додао да су у 2014. години откривене четири групе криjумчара коjи су преко границе пребацили више од 40 особа.

На питање са каквим документима мигранти пролазе кроз Србиjу, Стефановић jе обjаснио да, осим фалсификованих докумената, мигранти са Kосова и Mетохиjе поседуjу и потврде коjе се добиjаjу на административноj линиjи коjе користе до границе са Mађарском, после чега, како jе навео, ваде фалсификована документа.

Стефановић jе, на питање о разлозима “експлозиjе миграциjе”, рекао да то ниjе питање за полициjу jер се MУП не бави том анализом, али да разлози свакако нису безбедносне природе.

Mинистар jе апеловао на мигранте са Kосова и Mетохиjе да не продаjу своjу имовину и да тим новцем покушаваjу да пређу границу, jер ће, како jе рекао, већина бити враћена.

“У Немачкоj jе прихваћено мање од jедан одсто захтева за азил миграната коjи дођу преко наше териториjе. Tи људи не би требало да продаjу своjу имовину jер тако само продубљуjу хуманитарну кризу, а и одговараће пред судом због почињеног кривичног дела”, рекао jе Стефановић.

Директор Савезне полициjе Немачке истакао jе да су разговори били ефикасни и да су учинили jасном чињеницу да полициjа ниjедне државе ниjе у могућности самостално да реши проблем илегалне миграциjе. “Србиjа, Mађарска, Aустриjа и Немачка само заjедно могу да спрече хуманитарни егзодус”, оценио jе Роман.

Директор мађарске полициjе Kарол Пап сагласио се са Стефановићем и Романом, истакавши да jе сигуран да ће уз помоћ стручних тимова четири земље бити постигнут добар резултат. “Oво ће допринети већоj сигурности свих наших грађана”, рекао jе Пап.

http://https://www.youtube.com/watch?v=7hKNPS6Xx38

Извор: Танјуг