Стефановић: Пресечен ланац шверца оружjа ка Францускоj

stefanovich_pozzari_0207

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да jе пресечен велики ланац шверца оружjа ка францускоj хапшењем два спрска држављанина  у наjновиjоj акциjи полициjе у Новом Саду.

Mинистар jе за РTС рекао да jе до хапшења дошло синоћ у касним вечерњим сатима, а да jе акциjу, коjа jе траjала неколико месеци, спровела новосадска полициjа у сарадњи са Жандармериjом.

“Приликом хапшења у колима смо запленили два пушкомитраљеза, нешто више од три колограма експлозива, два аутомата и већу количину мунициjе”, прецизирао jе Стефановић.

Kако jе нагласио, то показуjе да jе полициjа, када се ради о превентивним акциjама коjе имаjу за циљ да оружjе не дође до купаца и не направи jош већу штету, доста добро организована.

“Пошто смо као регион од 1990-их година изложени великоj количини оружjа и мунициjе коjи се илегално користе, мислим да jе то jедна од важних порука грађанима да не користе илегално оружjе зато што су предвиђене високе затворске казне”, истакао jе министар Стефановић.

Додао jе да jе у последњих годину ипо дана полициjа показала да може и те како да буде ефикасна.

“У сарадњи свих организационих jединица трудимо се да покажемо да нико ниjе недодирљив, поготово у области криминала”, рекао jе Стефановић, подсетивши да jе полициjа имала рекордне заплене од више од четири тоне наркотика у протеклих годину дана.

Спонтана окупљања грађана нису забрањена

Стефановић jе изjавио да нацрт закона о jавном окупљању не забрањуjе грађанима да се у било коjе доба дана или ноћи спонтано окупљаjу, одбацивши критике на чиjем jе удару таj нацрт.

Oн jе рекао да ниjе тачно да грађани неће моћи да се окупе ако, на пример, репрезентациjа нешто освоjи усред ноћи или у било ком тренутку, као што се у jавности често говорило.

“Људи могу да изађу, радуjу се, врате се своjим кућама у било ком тренутку без ограничења”, поручио jе Стефановић.

Kако jе обjаснио, у нацрту закона се поштовао принцип према коjем jедно право не угрожава друго, због чега jе строго забрањено окуплање на аутопутевима или у близини аеродрома и водовода, али jе истакао да jе толеранциjа неопходна и да ће скупови у центру града бити дозвољени.

“Нормално jе да се људи окупе испред Владе Србиjе, скупштине и других институциjа, али ниjе нормално и нећемо дозволити да се окупе испред школа, вртића, касарни, водовода, обjеката за специjалне намене као што су воjни и полициjски”, истакао jе министар и додао да jе то критична инфраструктура земље и да би хаос утицао на многе грађане Србиjе.

Стефановић jе, у реаговању на опаску да нацрт изоставља дефинициjу контраскупова, нагласио да су сви скупови третирани на исти начин и да ниjе прављена разлика између скупова.

Kад jе реч о року за приjаву скупова, министар jе рекао да jе предвиђен рок од осам дана, али да jе спреман да рок буде враћен на период од пет дана колико jе било у до скоро важећем закону.

Стефановић jе навео и да у Србиjи има око 100.000 jавних окупљања годишње и приметио да на jавним скуповима, откако jе он министар, нема мртвих, рањених ни избодених.

Oсврнувши се на проблем тероризма, рекао jе да су српске службе апсолутно повезане са свим партнерима и интензивно сарађуjу са земљама региона, али и са већим службама са коjима деле базу података.

“Србиjа jе безбедна, стабилна и мирна, трудимо се да помогнемо и свим нашим комшиjама коjи имаjу проблема са екстремизмом и тероризмом да те проблеме лакше превазиђу, а полициjа Србиjа ће урадити све што jе у њеноj моћи да грађани то уопште не осете”, поручио jе он.

Што се тиче акциjа у Србиjи против организованог криминала, али и корупциjе, министар Стефановић jе упозорио да ће полициjа “и те како показати да jе способна да се обрачуна са свима онима коjи мисле да крше закон, а да ће их штити било шта”.

Извор: Танјуг