Стефановић: Приближавање полиције грађанима најзначајнији задатак МУП-а

130615

Mинистар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић, који је у оквиру акције приближавања полиције локалној заједници, присуствовао дружењу полицијских службеника са децом и грађанима на земунском кеју, истакао је данас да је приближавање полиције грађанима један од најзначајнијих задатака који стоје пред Министарством.

„Министарство унутрашњих послова и полиција су део овог народа. Сарадња са локалном самоуправом и заједницом је једини начин да полиција буде ефикасна. Да би се то постигло грађани морају имати поверења у полицију“, рекао је Стефановић указавши да се поверење стиче када грађани познају своје полицајце.

Министар је објаснио да је циљ акције приближавања полиције локалној заједници, како би се грађани боље упознали са радом полицијских службеника, њиховим свакодневним делатностима.

Стефановић је најавио да ће акција бити настављена и у различитим деловима Србије и изразио уверење да ће поверење стечено на тај начин резултирати већим бројем пријављених кривичних и прекршајних дела, ближој и бољој комуникацији грађана са полицијским службеницима, а самим тим и већој безбедности.

„Полиција мора да покаже максимално поштовање према сваком грађанину, али и да пошаље оштру поруку криминалцима да не могу да чине кривична дела по градовима у Србији“, закључио је Стефановић.

Стефановић: Панчевачка полициjа истражуjе нестанак дечака

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић потврдио jе данас да панчевачка полициjа ради на случаjу приjаве нестанка дванаестогодишњег дечака из Панчева.

“Имамо неке информациjе и Полициjска управа у Панчеву ради на том случаjу и очекуjем да ћемо вечерас имати више информациjа”, рекао jе Стефановић новинарима на Земунском кеjу.

Oн jе напоменуо да због интереса истраге не може да даjе више информациjа о том случаjу.

Стефановић: Затварање границе са Mађарском ниjе могуће

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић рекао jе данас да према међународном праву Mађарска не би могла да затвори границу према Србиjи како би зауставила прилив миграната и да мађарски премиjер Виктор Oрбан ниjе у том контексту ни дао изjаву.

“Jа сам пажљиво читао изjаву господина Oрбана, ниjедном ниjе рекао да ће затворити границу, то би по међународном праву било немогуће”, рекао jе Стефановић оговараjући на питање на Земунском кеjу.

Према његовим речима, читава Eвропа има све више проблема са огромним броjем миграната коjи долазе на њену териториjу.

Tо како jе навео, више ниjе само проблем миграциjа већ и економиjе, а и Србиjа се суочава са све већим броjем миграната, чиjи броj у првих пет месеци ове године премашио броj миграната коjи су стигли прослсе године.

Стефановић jе изразио очекивање да ће се оваj проблем решавати доношењем новог закона о азилу и побољшањем комуникациjе са европским институциjама.

“Разговараћемо и са мађарским колегама и са свима другима, jер Србиjа не може да буде сама у овоме. Нама наjвећи броj азиланата стиже управо из земаља EУ из Грчке и  Бугарске и преко нас иду у друге земље EУ. Oво jе проблем на коме мора да се заjеднички ради и видећемо како ће се та ситуациjа даље развиjати”, нагласио jе министар.

Стефановић jе указао да ће држава обезбедити мигрантима финансиjску помоћ, као и све што може да ти људи буду безбедни у нашоj земљи.

Већина тих људи, како jе указао, не долази да би овде остала, већ Србиjу доживљаваjу као земљу транзита.

“Mи не можемо да дозволимо свима онима, коjи пре свега из економских разлога  желе да се населе, jер то не би било могуће из финансиjских разлога. Aли наравно, Србиjа има обавезе да прихвати људе коjи долазе из држава коjе су погођене ратним разарањима”, нагласио jе Стефановић.

 

Извор: Танјуг