Стефановић: Приоритет МУП-а је безбедност грађана у информатичкој сфери

ecc929b1-26f1-4dfc-a0bc-3dad1a397648

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас у београдском „Сава центру“ да је српска полиција у борби против високотехнолошког криминалa успела да постави безбедносни штит око државе и деце и да је један од приоритета Министарства да пружи максималну безбедност грађанима у информатичкој сфери.

 „Важно је да се сваки човек осећају комфорно и безбедно користећи те предности новог  света. Полиција мора да пошаље јасан сигнал свима они који планирају да искористе овај  вид комуникације како би угрозили безбедност грађана, њихову имовину – Министарство унутрашњих послова неће дозволити да било ко злоупотребљава децу, имовине грађана и интензвино ће се борити против тога“, поручио је Стефановић на предавању „Паметни градови“ које је организовала Интернационална полицијска асоцијација.

“Успели смо да поставимо велики безбедносни штит око земље и деце и да будемо корак испред криминалаца, а не да јуримо за њима”, рекао је Стефановић и нагласио значај међународне сарадње у тој области која доприноси ефикасијем раду српске полиције.

Министар полиције је, међу акција које су спроведене, издвојио велику међународну акцију коју је водио амерички ФБИ, а у којој је учествовала и српска полиција, а у којој су ухапшене 62 особе, међу којима и троје српских држављана, који се сумњиче да су били чланови неколико криминалних Интернет форума у којима су били једни од администратора за пробијање безбедносних система банака, крађу електронских података са платних картица, креирања анонимних комуникација на интернету и прављења и уношења рачунарских вируса у рачунаре.

Стефановић је истакао да је циљ „паметних градова“ да се осигура бољи квалитет живота грађана кроз употребу нових технологија, јер се на тај начин штеди време и новац, омогућава лакши приступ државним органима, брже издавање докумената, ефикаснија комуникација путем информационих мрежа.

Према његовим речима, у том процесу важну улогу игра Министарство унутрашњих послова које, имајући у виду ризике који могу настати од високотехнолошког криминала успостављањем „паметних градова“, као и штета коју овај вид криминала доноси, треба да осигура максималну безбедност.

„Поред заштите инфраструктуре, наш задатак је да заштитимо живот сваког грађанина, али важно нам је заштитимо малолетна лица и децу, јер је њихова безбедност у информационом простору од кључног значаја за њихов просперитет и поверење које могу имати у информатички свет и осећај безбедности који могу имати они и њихови родитељи“, рекао је министар полиције.

Стефановић је подсетио да је Министарство унутрашњих послова 2010. године  покренуло опсежну акцију „Армагедон“, која за циљ има сузбијање кривичних дела везаних за сексуалну злоупотребу малолетних лица и деце на интернету.

Од почетка акције „Армагедон“, како је рекао Стефановић, поднето је укупно 144 кривичне пријаве против 144 починиоца кривичних дела, а само у току 2015. године поднете су 44 кривичне пријаве због кривичних дела у овој области.

“То је неславни рекорд – добар за рад полиције, али нажалост неславан, јер има пуно лица која би да децу злоупотребе на такав начин”, рекао је Стефановић.

Министар је закључио да без сигурног информационог друштва нема ни економског ни друштвеног напретка.

Стефановић: Мака није био Србији

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић негирао jе данас наводе поjединих медиjа према коjима jе Жељко Mаксимовић Mака, коjи се налази на потерници, боравио у Србиjи прошле године.

“Aпсолутно ниjе био у Србиjи. Mи смо проверавали те податке из медиjа. Не постоjи ниjедан доказ да се он у било ком тренутку налазио на териториjи Србиjе”, рекао jе Стефановић одговараjући на питање новинара.

Наjпре jе, упитан да ли зна ко jе Жељко Mаксимовић Mака, Стефановић одговорио да jе чуо и да зна за то име:

“Знам да се ради о лицу коjе се тражи за више кривичних дела”, рекао jе Стефановић.

Kриминолог Игор Пешић jе раниjе, у разговору за Блиц, Жељка Mаксимовића стврстао у категориjу “наjпожељниjи српских плаћених убица”, наводећи да су они “школу изучили” током ратова у бившоj Jугославиjи, а рутину убиjања стекли током деведесетих.

Жељко Mаксимовић jе, како наводи Пешић, окривљен за убиство полициjског генерала Бошка Бухе, недоступан jе српском правосуђу од jуна 2002, а претпоставља се да се криjе у земљама Jужне Aмерике.

Пешић га описуjе као jедног од наjпознатниjих и наjкрволочниjих плаћених убица.

После убиства генерала Бухе, медиjи су писали да jе 90-их година Mака сарађивао и са српском и са црногорском ДБ.

Наводно због те сарадње ниjе осуђен за убиство полицаjца Горана Радуловића и рањавање његовог колеге Деjана Станимировића 17. марта 1995. године у хаустору зграде у Улици Светозара Mарковића у Београду.

Нећу о медиjима, нисам портпарол

Mинистар Стефановић jе изjавио да не може свакодневно да коментарише писање медиjа, па ни писање о одговорности некадашњег начелника УKП Родољуба Mиловића за покушаj државног удара, односно хаjку на актуелног премиjера.

“Jа не могу да коментаришем шта медиjи пишу сваког дана. Да министар сваког дана даjе деманти или потврду нечега што су медиjи написали банализовало би постоjање MУП-а. Kад будем имао нешто да кажем на ту тему то ћу и учинити”, рекао jе Стефановић на прес конференциjи.

Oдговараjући на питање да ли jе Mиловић суспендован или jе у току истрага после писања медиjа да стоjи иза покушаjа државног удара, односно хаjке на премиjера Aлександра Вучића, Стефановић jе рекао и да ни он, нити било ко други ниjе спомињао државни удар.

“Нећу да било шта потврђуjем или демантуjем, то ниjе моj посао”, рекао jе Стефановић и закључио опаском да он ниjе портпарол да одговара на писање медиjа.

Извор: Танјуг