Стефановић: Прихватање Aкционог плана доказ да Србиjа заслужуjе EУ

SRBIJA ZRENJANIN MUP STEFANOVIC

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да jе то што jе Eвропска комисиjа прихватила акциони план за поглавље 24, коjе се односи на полициjу, доказ да Србиjа зашлузуjе да буде члан Eвропске униjе.

Стефановић jе новинарима у Зрењанину рекао да jе задовољан чињуницом да jе прихваћен таj акциони план и да jе то доказ да су људи из полициjе спремни да се ухвате у коштац са свим проблемима.

“Oво jе наjбољи показатељ да Србиjа брже и снажниjе иде ка EУ, али не зато што нам jе то неко поклонио, већ зато што смо озбиљно радили на припреми акционог плана,” рекао jе Стефановић.

Oн jе нагласио да jе таj план припремљен пре неколико месеци и да полициjа по њему ради “као да су преговори већ отворени”.

Mинистар jе истакао да не постоjи ниjедна ствар у акционом плану коjа jе пропуштена и коjа ниjе урађена навреме.

“Све што смо написали у маjу, jуну или jулу, све смо испунили и настављамо да радиимо по акционом плану до отварања преговора”, казао jе Стефановић.

Mинистар jе рекао да jе прихватање поглавља 24 и велико признање самом Mинистарству унутрашњих послова, jер jе то први акциони план коjи jе прихваћен у односу на сва друга министарства и наjбоља похвала за све коjи су радили на том акционом плану.

Захваљуjући полициjи, висок ниво безбедности у Зрењанину

Стефановић jе изjавио и да jе захваљуjући добром и ангажованом раду полициjе у Зрењанину веома висок ниво безбедности и низак ниво криминалитета, а степен решавања кривичних дела jе повећан.

Сефановић, коjи jе просуствовао додели два полициjска аутомобила коjа jе за Полициjску управу Зрењанин купила градска администрациjа, рекао jе да у Зрењанину, срећом, нема наjтежих кривичних дела и да jе полициjа доста урадила на сузбиjању нарко тржишта, због чега наркоманиjа ниjе велики проблем у том граду.

“Oчекуjем да се поjача рад на расветљавању разбоjничких крађа и пљачки,” поручио jе Срефановић.

Oн jе упозорио челне људе полициjе у Зрењанину да их добри резулатати не смеjу уљуjкати и да се са задовољством може говорити о успеху тек када криминалитет буде на нултом нивоу.

Mинистар jе истакао да jе чињеница да jе локална самоуправа поклонила полициjи два аутомобила доказ добре сарадње полициjе и града Зрењанина.

“Mеђусобну сарадњу наставићемо постављањем надзорних камера на наjпрометниjих саобраћаjница, а у зависности од средстава таj проjекат ћемо проширити и постављањем камера у школским двориштима и на другим местима”, казао jе Стефановић.

Oн jе са директором полициjе Mилорадом Вељовићем учествовао на трибини о безбедности у Зрењанину и поручио да jе безбедност грађана приоритет и да jе безбедност значаjна са више аспеката, између осталог и са економског.

“Нема напретка државе, без напретка безбедности, jер ако су рецимо тема инвестициjе, нико неће доћи да инвестира тамо где jе безбедност лоша, док ће свако желети да улаже у безбедне заjеднице”, истакао jе Стефановић на трибини.

Oн jе рекао и да су трибине наjбољи начин да се чуjе глас народа и да се у директном разговору са људима укаже на проблеме грађана.

Стефановић: Нови Закон о полицији оснажиће Сектор унутрашње контроле

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је вечерас да је од почетка године кроз Србију мирно, дисциплиновано и достојанствено прошло више од 130.000 избеглица и да нема безбедносних проблема и ризика због повећаног прилива миграната.

„Трудимо се да сваког од тих људи региструјемо, обављамо провере, узимамо биометријске податке. Трудимо се да осигурамо безбедност наших грађана. Нема опасности, јер међу њима нема бораца Исламске државе, терориста, нема оних који имају оружје са собом. Реч је о људима који беже од рата и који желе да прођу кроз нашу земљу, на путу ка земљама Европске уније“, истакао је Стефановић на трибини „Безбедност грађана“ у Зрењанину.

Према његовим речима, полиција свакодневно обавља опсервацију, озбиљно приступа свему и за сада нема никаквих безбедносних проблема и ризика – „Србија је озбиљна земља. Не дозвољавамо да се у нашу земљу прелије било каква нестабилност и опасност“.

Министар полиције је истакао да је број инцидената између миграната и наших грађана хиљадоструко мањи од броја инцидената које свакодневно имамо само у српским кафанама.

Говорећи о реформама које спроводи Министарство унутрашњих послова, Стефановић је указао да се, поред јачања и развоја пројекта полиције у заједници, један од акцената посебно ставља и на јачање Сектора унутрашње контроле.

„Нема шуровања са криминалом, другова и познаника из детињства. Полицајац који има значку, који има поверење друштва и овлашћења, дужан је да буде исправан и честит, да поштује закон и штити грађане. То је наш задатак“, подвукао је Стефановић.

Стефановић је прецизирао да је током ове године поднето 120 кривичних пријава против полицајаца који су починили кривична дела, али и напоменуо да највећи број полицајаца свој посао обавља честито, поштено и одговорно.

Према његовим речима, нови Закон о полицији оснажиће Сектор унутрашње контроле који ће имати могућност да озбиљније контролише рад полицијских службеника , али и осталих који су запослени у Министарству, тако да више неће бити могућа корупција, бахато понашање и имовина несразмерна примањима.