Стефановић: Пријавити насиље како би се казнили насилници

sindikat-2-velika-nesa-manja

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић апеловао је данас на грађане да пријављују случајеве насиља у породици или њиховој ближој околини како би полиција могла да реагује одмах када се такви случајеви десе и тако заштите жртве насиља.

“Циљ је да заштитимо жртве, а насилнике процесуирамо”, рекао је министар гостујући на РТВ Пинк.

Говорећи о случајевима учесталог насиља над женама у последње време, он је казао да се често дешава да грађани “гурају главу у песак” и не желе да говоре о случајевима који се дешавају у њиховом комшилуку или близини мислећи да то није њихова ствар.

“Ја их заиста молим да се насиље у околини пријављује да бисмо могли од првог момента да их процесуирамо”, поручио је он.

Он је казао да се разговарало са представницима Министарства правде и Министарства рада о томе како да се санкционишу и убудуће кажњавају насилници.

Циљ је да пронађемо механизме како да реагујемо брже и како да у првим фазама обезбедимо на пример то да ли ће насилник ићи на третмане и рехабилтацију, односнода утичемо превентивно на њих да се такве ствари убудуће не дешавају.

Како је казао, разматрала се могућност “пребацивања” неких казнених одредби, будући да се дешава да кривични процес траје годнама.

Како је казао, постоји идеја да се одређене норме из кривичног пребаце у прекршајни поступак да би се насиље брже санкционисало и брже кажњавало, будући да некад процес траје и годинама.

Стефановић је рекао да је важно да се насиље увек пријави од самог почетка, први пут када се деси.

Он је казао да се доста у јавности говорило о томе да поједина дела насиља чине и припадници из редова полиције наводећи да “значка никоме неће бити штит уколико је кршио закон, и није радио у складу са правилима”.

Како је казао, таква дела не може само да санкционише полиција нити било који други поједначни орган, јер је то сувише компликовано и тешко.

“Статистика показује да се први чин насиља скоро никад не пријави. Тек касније се жртве пријављују, и то већ указује на проблем са којим се суочавамо”, рекао је он.

Припадници полиције се како је казао, у складу са законом труде да починиоце одмах приведу и покушавају да пронађу основ да се  насилник задржи у притвору.

“Тужилаштво и суд одлучују о томе да ли је неко крив да ли постоје елементи задржавања, а не можете неког држати неограничено у затвору”, рекао је Стефановић.

Он је подсетио да полиција може да поступи тек кад наступи извршење кривичног дела.

“Тражимо измене законских решења како да обезбедимо сигурност за сваку жртву да их нико не малтретира и не притиска и да би жене биле заштићене”, рекао је он истичући да је иницирано доношење прописа да ако постоји сумња на насиље, да се одмах одузме оружје насилнику.

Проблем је каже, сто поред оружја насилници примењу и друге начине малтретирања жртве.

Стефановић је навео да је почела свеобухватна реформа полиције наводећи да то није лак процес и не може да се заврши за кратко време.

“Али сваким даном уколико улажемо у те процесе полиција ће постајати ефикаснија”, казао је он.

Како је казао, у претходнх годину дана постигнути резултати су знатно бољи, а очекује још боље резултате у наредној години.

Стефановић је подсетио да се сутра обележава Дан полиције и слава МУП-а и позвао грађане да се у што већем броју окупе на церемонији обележавања у Макишу.

Како је казао, предвиђена је симулација извођење различитих показних вежби и други садржаји, те да се нада да ће постојати интерсовање грађана да дођу и виде како се спроводе те активности.

Најважнији циљ – ефикасна полиција и заштита грађана

Најважнија новина која је предвиђена новим законом о полицији је могућност каријерног напредовања, јер се захваљући томе, између осталог, подстиче и ефикасније функционисање полиције, изјавио је Стефановић.

Он је напоменуо да је најважније да се грађани осећају безбедно и виде да полиција брине о њима.

Министар је казао да су у последњих годину дана приметне битне промене у делокругу рада тог министарства и додао да се нада да ће у сваком месецу који је пред нама грађани моћи да виде и да је полиција успешнија и ефикаснија.

Што се тиче каријерног напредовања, он је казао да где има успеха и резултата, радници треба да напредују.

“Ако бих морао да издвојим најважнију ствар у новом закону о полицији, коју планирамо, а има их више, то је каријерно напредовање, јер тиме добијате ефикасну полицију и полицајце који не долазе преко везе на одређена места  већ на основу својих заслуга, знања и свега што су урадили у каријери и пре свега на основу конкурса за радно место”, рекао је Стефановић.

Тиме ће се казао је “добити квалитетнија и ефикаснија полиција”.

“Ефикаснија полиција значи и безбеднију Србију, то је нешто што у најкраћем може да буде најзначајнија новина у закону”, рекао је он.

Стефановић је казао да у полицији има доста озбиљних, оговорних и храбрих људи, а каријерним напредовањем пружиће се шанса најбољима.

Најважнији резултат је да грађани виде да полиција брине о њима, поручио је он.

Он није могао да прецизира када ће се све планиране реформе завршити.

“То је нешто што се свакодневно мења и оно што је мени важно је да ја већ видим у последњих годину дана битне промене у министарству и посвећености људи раду”, рекао је Стефановић.

Упитан о санкциоснисању учесталог насиља над женама он је казао да се често дешава да људи “гурају главу у песак” и не желе да говоре о случајевима који се дешавају у њиховом комсилуку или близини  мислећи да то није њихова ствар.

“Ја их заиста молим да се насиље у околини пријављује да бисмо могли од првог монета да их процесуирамо”, поручио је он.

Он је казао да се разговарало са представницима Министарства правде о пребацивању неких казнених одредби, будући да се дешава да кривични процес траје годнама.

Како је казао, постоји идеја да се одређене норме из кривичног пребаце у прекршајни поступак да би се насиље брже санкционисало и кажњавало.

“Циљ је да заштитимо жене, а насилнике процесуирамо”, рекао је он.

Упитан о безбедносној ситуацији и да ли има евентуалне оправданости за страх због недавних дешавања у Македонији, Стефановић је казао да не постоји ниједна земља без озбира на њену величину или економску снагу где се тероризам може искључити.

“Оно што је наш посао је да Србија буде спремна за тај изазов”, рекао је он додајући да су чим је почело дешавање у Македонији додатне снаге из Србије биле упућене на границу са Македонијом.

“Ми пратимо ту ситуацију месецима уназад и имали смо упозорења и нисмо чекали догађе у Куманову, да би кренули. То је била само додатна мера слања снага које су спремне да реагују”.

Он је навео да је Србија предузела и предузима свакодневно мере и прати се стање на терену.

“Чинимо све да  будемо спремни и надамо се да до терористичких напада никад неће доћи, али то не можете никада да искљуците ни у једној земљи. Ми морамо бити ефикасни да то ефикасно спречимо”, рекао је он.

Стефановић је подсетио да се сутра обележава Дан полиције и слава МУП-а и позвао грађане да се у што већем броју окупе на церемонији обележавања у Макишу.

 

Извор: Танјуг