Стефановић: Пронаћи заjедничка решења коjа ће бити одржива

NEBOJSA STEFANOVIC

У Србиjи jе од почетка године око 32 хиљаде особа изразило намеру да тражи азил, изjавио jе данас у Софиjи српски министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић истакавши да Београд и Софиjа треба да нађу заjедничка одржива решења коjа ће омогућити потпуну заштиту државних граница.

Стефановић jе, након разговора са бугарском колегиицом Румиjаном Бачваровом, рекао да jе неопходно да се Србиjа и Бугарска више посвете питању  поjачаног таласа миграната и азиланата коjи стижу у наше земље.

Стефановић jе, како jе саопштио Биро MУП-а, истакао да Србиjа подноси велики терет, као и Бугарска, jер су транзитне земље ирегуларним мигрантима коjима jе циљ западна Eвропа.

“У Србиjи jе од почетка године око 32.000 особа изразило намеру да тражи азил”, прецизирао jе Стефановић и нагласио да проблем ирегуларних миграциjа ниjе проблем jедне земље.

Mинистар jе позвао бугарску делегациjу да у Београду присуствуjе састанку, на коме ће представници немачке, аустриjске, српске и мађарске полициjе заjедно тражити решење за оваj проблем.

Бачварова jе нагласила да jе циљ састанка заjедничко решавање проблема ирегуларних миграциjа, истовремено указавши да се Бугарска тренутно суочава са четири пута већим броjем ирегуларних миграната и да предузима све мере у циљу заштите границе, како према Србиjи, тако и према осталим суседима.

Oна jе подржала инициjативу министра Стефановића и истакла да ће Бугарска заjедно са Србиjом радити на решавању овог заjедничког проблема.

Српски министар jе током састанка истакао да jе сарадња полициjа двеjу земаља изузетно квалитетна, али jе указао и на потребу за jош ефикасниjом сарадњом посебно у области борбе против организованог криминала, корупциjе, шверца и трговине наркотицима. Oн jе са министарком Бачваровом разговарао и о борби против тероризма, наjвећоj пошасти савременог света.

“Закључили смо да ће сарадња преко заjедничких контакт – центара, али и интензивниjа размена информациjа између српске и бугарске полициjе, допринети већоj безбедности грађана две државе, али и већоj ефикасности у борби против овога великог зла”, рекао jе Стефановић.

Бачварова jе истакла да jе од изузетне важности да гранична сарадња са Србиjом буде на што вишем нивоу и да jе треба интензивирати кроз заjедничке контакт – центре.

Oсврнувaши се на процес европских интеграциjа Србиjе, Бачварова jе истакла да  Бугарска подржава европски пут Србиjе.

Mинистар Стефановић иницирао jе потписивање споразума са Бугарском, коjим би се детаљно утврдила сарадња између две полициjе, што би допринело бољоj размени информациjа, откривању починилаца кривичних дела, као и саобраћаjно и гранично патролирање.

 

Извор: Танјуг