Стефановић: Ризична посета Загребу, ствара се ужасна атмосфера

У току су завршне припреме за сутрашњу посету председника Србије Хрватској. Припремају се и они који желе да састанци буду успешни, али и они који би то да ометају. На Пантовчаку ће бити организован свечани дочек уз све државне почасти. Из кабинета хрватске председнице објављене су теме разговора и други детаљи посете. Полиција ће већ данас контролисати многа места у Загребу, а током наредна два дана биће ангажоване јаке полицијске снаге и у главном граду и у Вргинмосту који би Вучић требало да посети у уторак. Инспирише се нетрпељивост и мржња, када хоћете да покажете поштовање према госту траса кретања се не објављује и не организујете му протесте, каже министар Небојша Стефановић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да објављивање трасе којом ће се кретати председник Србије током посете Хрватској није уобичајена пракса, али и да је од почетка много проблематичних ствари у вези са том посетом.

“Ствара се ужасна атмосфера, видели сте ко се све у хрватској јавности оглашава о нашем председнику, који је крив зато што је рекао једну реченицу – да не би саветовао да ратна одштета буде тема, не желећи да се о томе разговара. Неће човек дати да неко понижава Србију. Због једне реченице проглашавају га четником, иако никакав четник никада није био, проглашавају га некаквим злочинцем, човек није починио никакав злочин. Није он спаљивао некоме куће. Пре свега су куће његове породице спаљене до темеља, и то не једном – до последњег човека”, рекао је Стефановић.

Не само да су, додаје, објављени детаљи сусрета, локације, већ су дозвољене и демонстрације, што се, истиче, “напросто не ради”.

“Погледајте како је Србија угошћавала најважније личности света и региона, како су изгледале те посете, да ли је држава помагала. Не може да ми каже неко да је све то потпуно спонтано. То се апсолутно не ради, никада се није радило. Кад неко дође као гост наше земље, не дозвољавате му да му на свакој тачки где се среће са вашим званичницима ви организујете демонстрације неких од људи, према којима се у Хрватској воде судски поступци за распиривањае расне, националане, верске нетолеранције”, рекао је министар полиције.

Без одлагања посете

Не верује да ће посета бити отказана због тога, али истиче да је она ризична, као што је била и посета БиХ.

“Не кажем да земља домаћин нема инструменте, али се просто инспирише нетрпељивост и мржња и имате, уз атмосферу коју стварате, ситуацију да дозволите да се људи окупљају на тим местима где ће Вучић бити. То вам је као да призивате да се неко чудо деси, далеко било”, истиче Стефановић.

Према његовим речима, када хоћете да покажете поштовање према госту, онда обезбедите да посета буде пристојно и мирно организована.

“Овде се сада ништа од тога није десило, али нажалост не могу да кажем да је такав сценарио био редак за нас”, каже Стефановић.

На питање да ли председник Вучић разматра могућност отказивања или одлагања посете, министар полиције истиче да он није човек који размишља о безбедносном аспекту.

“Тешко ми је да разговарам са њим о томе. Његово гледање је друга ствар. Он каже: ‘Мој посао је да градим мир у региону, мој посао је да се борим за интересе Срба, мој посао је да се борим за добре односе између Србије и Хрватске, ја хоћу да својим одласком тамо направим нешто ново, хоћу да урадим неки напредак. Просто, ми морамо да градимо бољу будућност и за једну и за другу земљу…’. Увек некако занемарује безедносни аспект и није лако радити с њим у том смислу, али разумем ту државничку одлуку да се, без обзира на све изазове, претње, проблеме, ипак фокусира на то што је добро за Србију и да се бори за нашу земљу”, навео је Стефановић.

Премда, додао је, увек стрепите до последњег тренутка, јер овакве посете не само да нису лаке, него су увек веома ризичне.

“Што пре пронаћи убице Оливера Ивановићa”

 Министар полиције каже да је добио информације да су неки подаци о убиству Оливера Ивановића стигле до нашег Министарства правде, али да ништа значајније није видео.

“Оно што за нас остаје веома важно је да се и даље надамо и посвећени смо са наше стране да се убица, био он Србин, Албанац или странац, пронађе и очекујемо од приштинских власти, пошто располажу са много више информација, располажу форензичким информацијама, да буду посвећени до последњег тренутка да се што пре пронађу убице Оливера Ивановића”, рекао је Стефановић.

 

Извор: РТС