Стефановић: Родић мора да врати грађанима Србије новац који дугује

Министар унутрашњих послова Србије изјавио је да власник дневног листа Курир Александар Родић покушава да уласком у политику избегне плаћање пореза и дугова за кредит, а то је дуг од скоро шест милиона евра.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је поводом напада дневног листа Курир на предеседника Србије Александра Вучића да је власник тог листа Александар Родић човек који је прво учинио све да му отац буде у затвору, како би му преузео компанију.

– Када је постао власник компаније, онда је удружујући се са разним тајкунима и узимајући новац од државе уз помоћ тадашње власти, узео скоро три милиона евра кредита – рекао је Стефановић и додао да је то новац грађана Србије.

– Ти људи су последњих седам година вратили грађанима Србије, јер је то њихов новац, нула евра – рекао је министар.

Он је додао да све што је у претходном периоду враћено, није враћно добровољно већ принудном наплатом.

Стефановић је објаснио да је посебна прича начин на који је родић избегавао да плати дугове, оснивањем огромног броја компанија, чак 43, које су служиле да кад једна оде у стечај, она преузме дугове и настави да ради.

Када је дошло време да се наплате рачуни, како је рекао Стефановић, родић је одлучио да уђе у политику.

Министар није желео да коментарише лажна писања Курира, већ је само рекао да је то “испод сваког нивоа”.

– Све његове приче врло јасно указују, да све што раде, раде да би се дочепали власти и да крену у државну касу и да добро напуне своје џепове, а онда да оснују и 44 компанију и да нестану ко зна где – оценио је Стефановић.

Министар је рекао да су у акцији “Арес” приведене 824 особе, а против 827 људи су поднете кривичне пријаве, заплењено је 580 килограма дроге. Стефановић је додао и  да је најважније што су  у акцији “демонтиране” нарко групе – организатори, финансијери и они који продају дрогу на улицама.

– Циљ је да склонимо дрогу од наше деце, школа, факултета, да сваки нарко дилер осећа притисак – рекао је Стефановић и додао да је међу приведенима било и полицајаца и да због тога као министар није срећан.

Криминалцима су, како је објаснио минстар, потребни полицајци који имају значку и пиштољ, да би могли да их заштите од прогона, а полицији је много тешко да сев то докажу.

Он је рекао да је акција припремана месецима и да се ништа није радило преко ноћи, већ да су нарко дилери, произвођачи и они који кријумчаре дрогу праћени месецима, те да су против њих прикупљени валидни докази.

– Годинама је овај проблем занемариван, пуштано да буја. Ако немате довољно доказа, ако ухапсите онога ко продаје неколико грама дроге на улици, никада нећете доћи до оног ко увози, ко има лабораторију – објаснио је министар.

Међу заплењеном дрогом највише има марихуане, хероина, кокаина, а Стефановић подсећа да се сваког дана прати које супстанце могу бити злоупотребљене и да их Министарство здравља редовно ставља на листу дрога које се злоупотребљавају.

У акцији је осим дроге заплењено и 127 пушака, затим бомбе, експлозивни материјал, а министар је подсетио да је недавно уништено више од 18.000 илегалног оружја.

– Сви они који имају илегално оружје могу да иду у полицију и да га предају без последица до септембра и нико од њих неће бити кривично гоњен. Након тога, свима код којих се пронађе оружје прети казна од 12 година затвора – нагласио је министар.

Министар полиције Небојша Стефановић каже да је од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици изречено близу 3.000 хитних мера.

– Полиција сада има већа овлашћења, те као хитну меру може да изрекне удаљење насилника из стана или спречавање приласка жртви. Нама је први корак и најважнији, а то је заштита жртве – рекао је Стефановић.

 

Извор: Пинк