Стефановић: Сасвим смо добро разумели Изетбеговића

Добро смо разумели све што је рекао Бакир Изетбеговић, анализирали смо све што је речено у том контексту и предузећемо мере у оквиру наших надлежности, рекао је министар Небојша Стефановић, али није могао да говори о конкретним потезима.

“Све смо анализирали, сасвим добро разумели поруке и нисмо то доживели као добросуседску поруку”, рекао је Стефановић новинарима након седнице Савета за националну безбедност.

То је први пут да је један од највиших званичника суседне државе поручио да жели распад наше земље, појаснио је, те поновио да је Изетбеговић рекао да су његова надања да ће се то догодити.

Јако је лоша таква порука, она је политичка у сваком случају, и не може се објаснити тиме да је то је то технички неизводљиво, рекао је Стефановић.

Кад неко изнесе такав став, а што усложњава ситуацију у региону, и при томе су угрожени интереси Србије, она је дужна да реагује, поручио је.

Изјаве Бакира Изетбеговића показују, поновио је, искрену намеру једног од кључних носилаца власти у БиХ и шта је то што он жели, а ми ћемо предузети све што је могуће и дозвољено, јер је реч о нашој безбедности.

“Србија хоће да гради мир и ми ћемо у договору с другим актерима у региону покушати да заједно нађемо решње, јер желимо да људи који живе овде, али и у другим земљама региона, не осећају тензије од политичких потеза”, поручио је Стефановић, најављујући да ће и у том смислу бити значајна посета тројице чланова босанског председништва почетком децембра.

Додао је и да су очекивања да ће тада бити успешно закључени разговори о разграничењу и додао да остајемо привржени сарадњи и изградњи што бољих односа.

Поновио је да сматра да су рекације Србије биле одмерене, да ни у једном тренутку нисмо прекинули са полтиком подршке суверенитету БиХ, да се противимо сваком насиљу, али и навео да су оне биле само у циљу заштите наше земље.

Настављамо да градимо најбиоље односе и да разговарамо са свима како бисмо очували мир и све оно што смо до сада постигли, рекао је министар Стефановић.

Он је додао да је на данашњој седници Савета за националну безбедност било речи о ситуацији на Косову и Метохији, преговорима у Бриселу, рекао је Стефановић новинарима.

“Анализирана је безбедносна ситуација у нашем региону, као и у околним земљама. Желимо да очувамо мир и стабилност, то остаје један од најважнијих приоритета наше земље”, рекао је Стефановић.

Каже, да ће у том циљу Србија пратити ситуацију у региону и предузимати мере неопходне за очување територијалног интегритета државе.

Он је подсетио да ће бити значајне посете Председништва БиХ почетком децембра као и посета представника државног врха Румуније, Бугарске и Грчке са којима ће се разговарати о добросуседским односима.

Министар је рекао да је на седници било речи и о материјалном положају припадника снага безбедности, модернизацији опреме и наоружања, али и Радној групи која ће радити на решавању проблема стамбеног питања припадника снага безбедности.

Суд суди по закону и доказима, власт се не меша

Министар унутрашњих послова и секретар Савета за националну безбедност Небојша Стефановић рекао је данас да извршна власт не може да се меша у рад суда, па ни да коментарише пресуду изречену осуђенима за напад на америчку амбасаду у Београду 2008. године.

“Као члан владе могу да вам кажем да остављам суду да се бави својим послом. Како суд пресуђује, нити желимо нити можемо да утичемо. То је нешто што је законом предвиђено да је у искључивој надлежности судске власти”, нагласио је Стефановић одговарајући на питања новинара након седнице Савета.

Напомињући да суд доноси одлуке на основу закона и доказа који му се презентују, он је навео да треба оставити суду да ради свој посао.

“Истражни органи су урадили свој део посла и презентовали оне за које сумњају да су починили одређена кривична дела, а какве ће казне добити то не можемо да коментаришемо”, навео је Стефановић.

Виши суд у Београду осудио је у уторак на условне казне затвора од по пет и шест месеци четворицу младића због бацања каменица на америчку амбасаду 2008. године у Београду после митинга “Косово је Србија”, док је тројицу ослободио од оптужби.

Што се тиче полицијске одговорности за пропусте у обезбеђењу током и после митинга “Косово је Србија”, Више јавно тужилаштво у Београду подигло је у мају ове године оптужницу против пет полицијских службеника које се терети за кривична дела тешко дело против опште сигурности и злоупотреба службеног положаја.

Оптужница је прослеђена суду 8. маја и још није потврђена, односно њено преиспитивање је у току.

Извор: Танјуг