Стефановић: САЈ спремна да делује у свакој ситуацији

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је недавна вежба специјалних једница на аеродрому “Никола Тесла” показала спремност у свакој ситуацији, додајући и да је планирана модернизација опреме којом јединица располаже.

“Способни су да дођу, одстране проблем и заштите грађане”, рекао је Стефановић за тв Пинк, додајући да они непрекидно прикупљају информације са терена и таргетирају потенцијалне претње.

Он је нагласио и су још пре много времена БИА, војска и тужилаштво формирали заједницке тимове, а да се поред онога што се ради у нашој земљи, сарађује и са земљама у региону.

Објаснио је да Специјална антитерористичка јединица (САЈ) делује у изузетно ризичним ситуацијама када су животи полиције и грађана угрожени и да је планирана модернизација опреме којом јединица располаже.

Циљ САЈ-а је да делује у талачким ситуацијама и ситуацијама када постоје посебни ризици по припаднике полиције, рекао је министар.

“Када говоримо о супротстављању тероризму, то је један сложен систем, то је један апарат безбедносних служби који ради на различите начине”, рекао је Стефановић.

Министар наглашава да је показна вежба САЈ-а на аердорому “Никола Тесла” само део дијапазона деловања безбедносних служби и специјалних јединица.

“Оно што су људи могли да виде, јер ово друго углавном не можемо да покажемо је реактивни систем, дакле специјалне јединице реагују када дође до угрожавања безбедности, када дође до тога да се претња појави и ти момци су заиста апсолутно спремни. Оно што не може да се види и оно што је веома сложен систем је обавештајни и контраобавештајни систем”, каже Стефановић.

Непрекидно се прикупљају информације и таргетрају се претње, објашњава Стефановић, додавши да се људи који се упуштају у тероризам и организовани криминал посматрају у посебно организованим тимовима, објашњава Стефановић.

Према његовим речима, формиран је и систем којим се преносе информације о одређеним лицима, објаснио је министар.

Када је рец о пропустима обавештајних служби у Европи, услед цега је дошло до терористицких напада, он је истакао да је битно да пропуста не буде, али ако их и буде, да се санкционишу они који су те пропусте дозволили.

“Некада и безбедносни апарат допусти да се одредено лице слободно креце, како би се дошло до осталих лица која су умешана у одредене радње. Ми смо увек у контакту са службама у региону, са некима разменимо на хиљаде информација годишње, што говори само за себе”, рекао је Стефановић.

“Поред овога што радимо у нашој земљи, имате веома важну ствар да без размене информација са земљама региона и са иностранством не можете бити потпуно спремни. Једино свеобухватна размена тих информација може да нас заштити. Тек када све земље у ланцу, у том систему, безбедносно сагледавају лице и процењују да ли је он заиста претња или није имамо резултате”, рекао је министар.

Да би се дошло до запажених резултата, Стефановић наводи да је неопходно применити разне обавештајне методе, које некада укључују и активно праћење курира који разносе дрогу како би се дошло до извора.

Стефановић је рекао да је нужно зло пустити курира да ради, како не би дошло до заплене једног килограма дроге, већ да се обавештајним радом стигне до извора када долази до заплене огромне количине дроге.

Он наводи да ће САЈ добити нову опрему, панцире и нешто наоружања, а планирана је набавка и новог оклопног возила “Милош”.

“Милош” је, према речима министра, вишенаменско возило изузетних перформанси, које је јако добро оклопљено и наоружано, а има и способност превоза довољног броја припадника.

Циљ набавке возила је опремање САЈ-а за борбу против урбаног тероризма.

БОВ-ови (борбена оклопна возила) М11 и М15, које користи САЈ, поред “Хамера” набављених 1996. и 1997. године су застарела и нису више адекватни за своје примене, стога “Милош” представља идеално возило за брзе и мобилне јединице као што је САЈ, наводи Стефановић.

Он додаје да у наредне две године стижу три хеликоптера Бел Х-145.

Не постоји жица која ће да заустави мигранте

Министар полиције Небојша Стефановић каже да у Србији тренутно има мање од 6.000 миграната и да појединачна решења неких земаља, попут Мађарске, не решавају проблем већ га продубљују.

Коментаришући то што су Мађари подигли жицу и пустили струју на својој граници, министар је рекао да не постоји баријера која ће зауставити мигранте, те да они сада проналазе алтернативне правце.

“Не постоје жице које ће људе зауставити, они налазе начин да прођу. То не представља решење, већ ствара проблем читавој Европи. Не постоји решење за једну земљу, већ треба наћи решење које ћемо применити све”, рекао је министар.

Он је појаснио да тренутно све земље у Европи немају исти систем контроле границе и не поступају исто са мигрантима, те да су се прве пукотине у системима виделе 2015/2016 године у систему миграција, шингена, безбедности, заштите граница.

“Европа улаже велике напоре, споразум са Турском функционише, и број миграната који долазе копненом рутом је смањен. Међутим, отвара се рута преко Средоземног мора. Креће прилив преко Италије ка Европи”, нагласио је Стефановић.

Он је појаснио да у Србији тренутно борави мање од 6.000 миграната и да сви могу да стану у прихватне центре.

Мађарска влада објавила је јуче да је наложила пробно пуштање у рад нове “паметне” ограде на граници са Србијом. То значи да је кроз ограду пуштена струја, а како кажу званичници, у питању је електрична енергија мале волтаже, од 900 волти, која не може озбиљније да повреди, већ је циљ да се пријави полицији сваки контакт са оградом и покушај нарушавања граничне линије, наводи Политика.

Ђаци ће учити и о томе зашто су опасне дроге и алкохол, шта да раде у случају поплава, пожара, насиља…

Ученици четвртог и шестог разреда од наредне школске године имаће факултативни предмет о безбедности, а предавачи у школама биће полицајци, рекао је министар полиције Небојша Стефановић.

Иницијатива за покретање програма Основи безбедност деце, стигла је од њега лично, када је у разговору са наставницима видео да деца имају различите нивое знања о безбедности.

Од септембра у свим школама у Србији, како каже, једном месечно на часовима разредне наставе ђаци ће слушати предавања о безбедности у саобраћају, о опасностима које са собом носи дрога, алкохол, како се заштити током ванредних ситуација – поплава, пожара, земљотреса, о вршњачком насиљу, опасностима које вребају на интернету.

– Имаћемо спремно до 1. септембра 2.000 инструктора, чак смо укључили и пензионисане полицајце, јер имају велика знања и искуство које могу деци да пренесу – рекао је министар гостујући на ТВ Пинк.

Извор: Танјуг