Стефановић са аустријским и мађарским министром о мигрантима

-3214702

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас, после састанка са министрима одбране и унутрашњих послова Мађарске и Аустрије, да је заштита државне границе један од најважнијих аспеката одбране од илегалних миграција и да Србија не може бити земља у коју ће се мигранти неограничено сливати.

„Србија проблем илегалних миграција не може да реши сама. Не можемо бити земља у којој ће се мигранти неограничено сливати и постати нека врста сабирног центра, а да они у миграторном току, након доласка у Србију, не могу да оду северно, нити да их Србија у поступку реадмисије може вратити источно или јужно. То није прихватљиво за Републику Србију“, рекао је Стефановић после састанка који је одржан у близини граничног прелаза Хоргош.

Стефановић је указао да, у односу на ранији период који је био стабилан, сада више илеганих мираната улази на српску територију, у просеку 600 – 700 људи свакога дана, и напоменуо да нешто више миграната, у односу на раније, улази из правца Бугарске, а један део из правца Македоније.

„То је далеко од бројева које смо имали 2015. године, не бисмо волели да доживимо исту  ситуацију од пре годину дана и зато не смемо да чекамо већ је потребо да предузмемо конкретне потезе“, оценио је српски министар полиције.

Према његовима речима, потребно је чврсто и добро заштити границу Србије од илегалних миграција, од свих оних који противзаконито хоће да уђу у нашу територију, али исто тако и омогућити свима онима који затраже азил у складу са међународним правом да то учине.

Међутим, како је рекао Стефановић, не сме се допустити злоупотреба тог права – „ Захтев за  азил не сме да буде изговор мигрантима да се слободно крећу по нашој територији и да покушају илегално да прелазе у треће земље, јер штету од тога има и Србија“.

Министар полиције је истакао, да је једнако важно, уверити земље из којих мигранти долазе, поготово они који буду одбијени за азил, или који на њега немају право, да у поступку реадмисије мигранте приме назад, баш као што то чини и Србија.

Министар Стефановић имао је и билатерални састанак са министром унутрашњих послова Мађарске Шандром Пинтером, са којим је разговарао о конкретним аспектима мигрантске кризе и начинима како олакшати положај двеју држава и положај читаве Европе с обзиром да се проблем ирегуларних миграција поново буди.

Стефановић и Пинтер закључили су да је у погледу заштите граница и Србије и Мађарске, најбоље решење заштита најјужнијих границе Европе, било да је реч о бугарско – турској, македноско – грчкој, грчко – бугарској граници или било којој другој граници.

У прилог томе министри су издвојили упућивање припадника граничне полиције две земље, технике и опреме на македноско – грчку границу, захвајујући чему је један део илегалних миграната, који немају право на азил, задржан ван граница Републике Србије

„То је најбољи начин да заштитимо, од прилива илегалних миграната који немају право на азил, и Србију и Мађарску“, рекао је Стефановић који је захвалио мађарском колеги Пинтеру на понуђеној помоћи мађарске граничне полиције, уколико буде потребна, у заштити српске границе.

„Србија је спремна да сарађује са свим земљама које то желе, да постане део ширег међународног тима и да да пун допринос, у смислу технике, људства и свих других аспеката који су потребни, у циљу заштите од илегалних миграција. Али истворемено да буде исправна према свим оним људима који имају право да затраже азил и испуни међународне обавезе“, закључио је српски министар полиције.

Министар унутрашњих послова Мађарске Пинтер рекао је да ће у наредном периоду, како би се заштитиле наше границе и решио проблем ирегуларнух миграција, бити организовани састанци стручних тимова који ће договорити техничка решења за проблем мигранстке кризе.

“Стручњаци, пре свега припадници граничне полиције, договориће решења како би што боље заштитили наше границе. Надам се да ће већ у августу заживети заједничке јединице на нашим границама. Апсолутно нам је јасно да наше две државе не могу саме да решавају проблем мигрантске кризе и зато ћемо се обратити и другим државама Европске уније. Министри унутрашњих послова и одбране Аустрије, који су присуствовали данашњем састанку, изразили су спремност да заједно сарађујемо” рекао је Пинтер.

Извор: Министарство унутрашњих послова