Стефановић: Са новом опремом и заштитном моћи још ефикасније обављање задатака

12744057_749041971898610_5312778005689976447_n

Сектору за ванредне ситуациjе MУП-а Србиjе данас jе предата спасилачка опрема вредна 85.000 долара, а министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић поручио jе да ће припадници тог сектора са новом опремом и заштитом моћи jош ефикасниjе да обављаjу своj посао и да jе Србиjа спремниjа него раниjе за ванредне ситуациjе.

Специjализована опрема за спасавање набављена jе у оквиру проjекта унапређења спремности за ванредне ситуациjе, коjи партнерски спроводе УНДП и Влада Србиjе средствима Владе Jапана, у укупном износу од 3,6 милиона долара.

“Што се тиче Сектора за ванредне ситуациjе, опреме и обучености људи, рекао бих да смо данас спремниjи него раниjе. Имамо више ватрогасних возила, то и даље ниjе онолико колико бисмо желели, опреме и доста jе уложено у обуку. Наjбоља инвестициjа jе у превенциjу”, поручио jе Стефановић.

Aмбасадор Jапана у Србиjи Ђуићи Tакахара рекао jе да се нада да ће доделом опреме капацитети за управљање ванредним ситуациjама у 12 општина бити побољшани и да ће у случаjу неке будуће природне непогоде бити прикладно искоришћена, како би се осигурала безбедност грађана.

Стефановић се захвалио Влади Jапана и УНДП на помоћи у протекле две године, наводећи да jе та помоћ намењена локалним самоуправама, обуци људи, изградњи насипа и свега што jе било порушено у поплавама, али и за опрему Сектора за ванредне ситуациjе.

Mинистар jе изнео и податак да jе у претходних годину дана MУП у смислу ватрогасно спасилачких jединица имао око 30.000 интервенциjа, где jе евакуисано преко 2.000 људи.

“Са новом опремом и заштитом оцекуjем да ће они моћи jош ефикасниjе да обављаjу посао, да ће бити боље заштићени и да ће њихови животи бити боље заштићени”, рекао jе Стефановић, додаjући да та помоћ много значи MУП-у Србиjе.

“Mорамо се сетити да нас jедан евро или динар уложен у превенциjу штити као седам евра уложених касниjе у отклањање штете. Oво jе паметно улагање и ова 3,5 милиона ћемо искористити на мудар и паметан нацин, на начин да заштитимо све грађане”, поручио jе Стефановић.

Извор: Танјуг